Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za naravne vire in prostor na 16. Kulturnem bazarju

V Cankarjevem domu v Ljubljani je potekal 16. Kulturni bazar, največji nacionalni medresorski projekt na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Ministrstvo za naravne vire in prostor na Kulturnem bazarju sodeluje kot partner v okviru skupnega medresorskega razstavnega prostora ter v tematskem sklopu strokovnega usposabljanja z naslovom »Arhitektura, prostor in oblikovanje«.

Strokovno usposabljanje širi vedenje o pomenu kakovostno grajenega prostora in arhitekture ter spodbuditi vzgojno-izobraževalne zavode in druge ustanove ter posameznike k dvigu prostorskih vrednot, prostorske pismenosti in bivanjske kulture naše družbe.

Naslovna tema Kulturnega bazarja Bivanje v sožitju – kultura in umetnost za varen in spodbuden svet, je zaokrožila več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, namenjenih strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa, in tako naprej).

Letos so bili v tem sklopu izvedeni okrogla miza na temo Kako vključiti teme o prostoru, trajnosti in podnebnih spremembah v redni pouk, predavanje doc. dr. Miloša Kosca iz Fakultete za arhitekturo Univerze Ljubljana z naslovom Praznina kot generator skupnosti o nacionalnem in mednarodnem pomenu zapuščine arhitekta Edvarda Ravnikarja ter podeljena nagrada Zlata kocka za programe in projekte izobraževanja otrok in mladostnikov o arhitekturi in grajenem okolju.

Na razstavnem prostoru so se predstavile različne organizacije, ki izvajajo projekte in aktivnosti na področju izobraževanja mladih o arhitekturi in prostoru. Predstavljen je bil tudi projekt ministrstva Mesec prostora, v katerem vsako leto v oktobru aktivno sodeluje vse več vzgojno izobraževalnih ustanov.

Pobudniki in organizatorji Kulturnega bazarja 2024 so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Zavod za šolstvo v sodelovanju s Centrom za poklicno izobraževanje, Andragoškim centrom Slovenije, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za naravne vire in prostor ter Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO).

Program je dostopen na spletni stani Kulturnega bazarja