Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje slavnostno odprla Urgentni center Ptuj

Novi Urgentni center Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj predstavlja pomemben mejnik za zdravstveno oskrbo na Ptuju in v širši regiji.
Pred stavbo, na kateri z velikimi črkami piše urgentni center, stojijo dve ženski in trije moški. Za njimi je viden zvočnik, levo od njih pa mikrofon.

Anita Vršič, pomočnica v. d. direktorja za zdravstveno nego, Teofor Pevec, svetnik, strokovni direktor, Aleksander Voda, v. d. direktorja, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in Simon Zore, predsednik Sveta zavoda | Avtor: Črtomir Groznik

Ministrstvo za zdravje je za izgradnjo Urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj namenilo več kot pet milijonov evrov. Na tem območju prebiva več kot 80.000 prebivalcev, od tega jih več kot 35.000 letno poišče pomoč. "Z urgentnim centrom smo omogočili sodobne pogoje za izvajanje službe nujne medicinske pomoči, vključno z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne službe na enem mestu," je ob tej priložnosti poudarila ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel.

Sodelovanje zdravstvenega doma in bolnišnice je tudi sicer na visokem nivoju, saj organizacija nujne medicinske pomoči po besedah ministrice deluje po načelu: "Fokus je pacient, ki potrebuje pomoč in ne vprašanje, kdo ga bo obravnaval."

Na ministrstvu za zdravje sicer krepimo področje nujne medicinske pomoči. Z Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 smo tako omogočili, da so vse storitve urgentnega centra plačane po realizaciji. Poleg tega vzpostavljamo strateške točke nujne medicinske pomoči - 15 novih satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. S tem bodo razbremenili urgentne centre.

Uvajamo pa tudi tako imenovani srečevalni sistem, s katerim se bo skrajšal čas prihoda reševalne ekipe do pacienta. Na ta način se mreža nujne medicinske pomoči še krepi. Hkrati z naložbami v infrastrukturo še dodatno povečujemo dostopnost do zdravstvenih storitev, obenem pa se tudi izboljšujejo delovni pogoji za zaposlene.