Skoči do osrednje vsebine

Višje subvencije za naložbe večje energijske učinkovitosti stavb s tremi ali več posameznimi deli

V petek, 15. marca 2024, je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu Republike Slovenije št. 22/2024 in na spletni strani http://www.ekosklad.si objavil nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude za naložbe v energetsko obnovo stavb s tremi ali več posameznimi deli, ki prinaša bistveno višje spodbude, poleg tega pa so vključene tudi olajšave za manjše večstanovanske stavbe.

Prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka so tudi po novem pozivu upravičeni do 100-odstotnega subvencioniranja njihovega deleža v naložbi.

Nov javni poziv namenja 7 milijonov evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v večjo energijsko učinkovitost starejših stavb s tremi ali več posameznimi deli stavbe, in sicer za toplotno izolacijo zunanjih sten, tal in strehe ter za optimizacijo sistema ogrevanja.

Na novem javnem pozivu bodo nepovratne spodbude kar za enkrat višje v primerjavi s prejšnjim pozivom oziroma bodo znašale do 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Bolj natančno nov javni poziv prinaša naslednje spremembe:

- Višje spodbude za posamezen ukrep; do sedaj je bila višina spodbude, če se je izvajal en ali dva ukrepa, do 20 odstotkov priznanih stroškov, če so se izvajali trije ali več ukrepov hkrati pa je bila višina spodbude do 30 odstotkov priznanih stroškov; po novem bodo pa višje spodbude za vsak posamezen ukrep, ni pa več višje spodbude za izvedbo več ukrepov, in sicer :

A - toplotna izolacija zunanjih sten, tal nad zunanjim zrakom ali zunanjih sten proti terenu po novem bo višina spodbude do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 35 evrov na m2 toplotne izolacije (prej je bila 20 odstotkov oziroma 18 evrov na m2).

B - toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju po novem bo višina spodbude do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 35 evrov na m2 toplotne izolacije ravne strehe oziroma ne več kot 20 evrov na m2 toplotne izolacije poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju (prej je bila 20 odstotkov oziroma18 evrov na m2 toplotne izolacije ravne strehe oziroma 12 evrov na m2 toplotne izolacije poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju).

C - toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/klet - po novem bo višina spodbude do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 20 evrov na m2 toplotne izolacije (prej je bila 20 odstotkov oziroma 12 evrov na m2).

D - optimizacija sistema ogrevanja po novem bo višina spodbude do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 70 evrov na ogrevalo (prej je bila 20 odstotkov oziroma 40 evrov na ogrevalo).

  • poleg tega za večstanovanjske stavbe z osem ali manj posameznimi deli projekt za izvedbo (PZI) ni več obvezen za ukrepa A - toplotna izolacija zunanjih sten, tal nad zunanjim zrakom ali zunanjih sten proti terenu in B - toplotna izolacija ravne strehe in/ali poševne strehe,
  • Nov rok za izvedbo bo po novem 15 mesecev za vse ukrepe.
  • Prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka so tudi po novem pozivu upravičeni do 100-odstotnega subvencioniranja njihovega deleža v naložbi.

 

Informacije:

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad
Dodatne informacije o javnih pozivih: 01 241 48 79
Po elektronski pošti na naslovu: ekosklad@ekosklad.si