Skoči do osrednje vsebine

Svet mladih EUSALP v Sloveniji o kakovosti življenja v Alpah

V Kamniku in Ljubljani je med 13. in 15. marcem potekala serija dogodkov Sveta mladih Strategije EU za alpsko regijo (EUSALP). Dogodke je organiziralo slovensko predsedstvo EUSALP v sklopu svoje prioritete kakovost življenja za mlade v Alpah.

Cilj te prioritete je priprava predlogov mladih glede najbolj aktualnih vidikov kakovosti življenja mladih v tej regiji – pametnega upravljanja z vodami in krožnega gospodarstva.

Slovensko predsedstvo EUSALP je za mlade iz alpske regije organiziralo večdnevni izobraževalno-spoznavni proces, v okviru katerega so se seznanili z aktualnimi izzivi pametnega in trajnostnega upravljanja z vodami, aktivnostmi na področju krožnega gospodarstva ter predvsem glede vloge mladih pri trajnostnem razvoju alpske regije.

V sredo, 13. marca, so mladi iz alpske regije skupaj s strokovnjaki obiskali različne kraje v okolici Kamnika, kjer so se seznanili z izzivi sodobnega vodnega upravljanja na primeru posledic in rešitev nedavnih poplav v Sloveniji. V procesu učenja so se člani Sveta mladih EUSALP seznanili tudi z načinom dela na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, obiskali Državni zbor ter raziskali industrijsko dediščino v Alpah s poudarkom na tekstilni industriji. Nato so preko vodenih delavnic oblikovali predloge možnih rešitev za večjo vključenost mladih v procese vodnega upravljanja. Pri tem so združili moči tudi z mladinskim parlamentom Alpske konvencije, ki je 14. marca zasedal v prostorih Državnega zbora, in tudi s Svetom mladih CIPRA International.

Podnebne spremembe spreminjajo vremenske pojave in s tem naše okolje. Alpe in širša alpska regija, ki velja za vodni stolp Evrope, je najbolj prizadeta zaradi posledic podnebnih sprememb. Umikanje ledenikov, suše in uničujoče poplave imajo izjemno velik vpliv na kakovost življenja prebivalcev v alpski regiji, zato je razvoj pametnega in trajnostnega ravnanja z vodami ključnega pomena.