Skoči do osrednje vsebine

Plaketa ministrstva ob 50-letnici Fakultete za varnostne vede

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je sprejel vodstvo Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, ki je septembra 2023 obeležila 50. obletnico študija varstvoslovja. Ob tej priložnosti je dekanu fakultete prof. dr. Igorju Berniku podelil plaketo ministrstva.

Aktivnosti Ministrstva za notranje zadeve in Fakultete za varnostne vede so povezane že več kot pol stoletja. Fakulteta je od leta 1973 vodilna izobraževalna in raziskovalna ustanova na področju varnostnih ved, ki prispeva k razvoju stroke in zavedanja o pomenu varnosti kot vrednote. Z razvojem in prilagajanjem študijskih programov s področja varnosti že dolga leta izobražuje odlične strokovnjake. Med njimi je veliko zaposlenih v Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji in Inšpektoratu Republike Slovenije za notranje zadeve, ki so svoja znanja pridobivali prav na tej fakulteti in so nepogrešljivi za temeljno delovanje notranjega ministrstva.

Za dolgoletno medsebojno sodelovanje in pomemben prispevek k razvoju varnosti v Sloveniji je minister Boštjan Poklukar Fakulteti za varnostne vede podelil plaketo Ministrstva za notranje zadeve, ki jo je sprejel dekan prof. dr. Igor Bernik. Ob tem je minister povedal, da je danes Fakulteta za varnostne vede ugledna inštitucija in ena od pomembnejših fakultet na področju varstvoslovja. Poudaril je zgledno sodelovanje na področju izobraževanja. »Varnost je nekaj, kar ni nikoli dokončan projekt, zato tudi izobraževanje o varnosti ni nikoli končano. Le skupaj lahko gradimo varnost v operativnem, sistemskem in strateškem smislu.« Minister je gostom čestital za visoko obletnico in dejal, da naj bodo pri svojem delu do slovenskega nacionalnovarnostnega sistema, tudi na področju notranje varnosti, kritični in naj naše delo na podlagi svojih spoznanj realno ocenjujejo. »Hvala, ker navdušujete študentke in študente za delo na področju notranjih zadev, policije in nacionalne varnosti,« je povedal minister.

Dekan prof. dr. Igor Bernik se je zahvalil za podeljeno priznanje in dejal, da ne smemo pozabiti, kako je Fakulteta za varnostne vede nastala. »Petdeset let nazaj je Ministrstvo za notranje zadeve spoznalo potrebo po izobraževanju, napredovanju in ustvarjanju novega znanja. Dolgoletno sodelovanje s Policijo in Ministrstvom za notranje zadeve je stalnica, v zadnjem času pa to narašča, kar nas navdaja z izrednim zadovoljstvom,« je povedal dekan.

Sprejem je potekal v prijetnem vzdušju, ki so ga popestrili tudi glasbeniki trobilnega kvinteta Policijskega orkestra, in je bil hkrati odlična priložnost za diskusijo strokovnjakov s področja varnosti.