Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Blaž Germšek na dnevih čebelarstva v Celju

Državni sekretar dr. Blaž Germšek se je udeležil prvega dne dvodnevnega sejma ApiSlovenija, ki je največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi in poteka med dnevi čebelarstva.

Državni sekretar Germšek je na odprtju strokovnega posveta poudaril, da je treba povečati naložbe v sodobnejše tehnologije ter okrepiti znanje s pomočjo raziskav in ga prenašati v prakso, če želimo povečati donos medu ter izboljšati ekonomičnost in konkurenčnost tega sektorja. Pomembna sta tudi optimalni izkoristek čebelje paše in ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev.

Na odprtju strokovnega posveta je državni sekretar Germšek opozoril, da »v Sloveniji s pridelkom medu zadostimo le dobri polovici domače porabe ter da stopnja samooskrbe z medom precej niha.« Državni sekretar Germšek je navedel podatke o čebelarstvu in čebelarjih v Sloveniji ter ob tem poudaril pozitivni vidik čebelarskega sektorja, ki se izraža tudi v odpiranju zelenih delovnih mest ter nudi priložnosti za razvoj čebelarskega turizma in izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Dodal je, »da bo v prihodnje treba zagotoviti dovolj kakovostnih pašnih virov za prehrano čebel in drugih opraševalcev, tudi s sajenjem medovitih rastlin, predvsem takih, ki so odpornejše na sušo. Nujne so prilagoditve tehnologij zdravljenja čebeljih družin, predvsem pa se bo treba znotraj sektorja še bolje povezati, da bi znanje in rešitve o prilagajanju podnebnim spremembam še bolj nemoteno prišli do čebelarjev.«

Sejem ApiSlovenija je poznan kot vrhunski dogodek za vse ljubitelje čebelarstva in medu, ki ponuja izjemno ponudbo čebeljih izdelkov in čebelarske opreme, poleg tega obiskovalcem omogoča tudi udeležbo na strokovnih predavanjih, kjer lahko pridobijo novo znanje in informacije s področja čebelarjenja. Nosilni temi strokovnega posveta na tokratnem sejmu ApiSlovenija sta bili pridelava in predelava voska ter dobra čebelja praksa.