Skoči do osrednje vsebine

Vabilo k sodelovanju v anketi

Vabimo vas k sodelovanju v anketi UNI Global Union – Europa glede problematike neprijavljenega dela v sektorju osebnih in gospodinjskih storitev.

Anketa je del dvoletnega projekta PHSDialogue, ki ga sofinancira Evropska unija (EU) in so ga leta 2023 na področju osebnih in gospodinjskih storitev (angleško Personal & Household Services - PHS) začeli izvajati socialni partnerji EU: Evropska zveza sindikatov s področja hrane, kmetijstva in turizma, Evropska federacija za zaposlitev v družini in oskrbo na domu, Evropska federacija za storitve posameznikom in evropska zveza sindikatov, ki združuje sedem milijonov delavcev.

Cilj projekta je vzpostaviti socialni dialog EU ter okrepiti zmogljivosti socialnih partnerjev in kolektivna pogajanja v sektorju osebnih in gospodinjskih storitev.

V obrazložitvi namena ankete je zapisano, da je na milijone ljudi po vsej Evropi vsak dan odvisnih od požrtvovalnosti delavcev v sektorju osebnih in gospodinjskih storitev, ki tem ljudem v njihovih domovih zagotavljajo oskrbo ali gospodinjsko pomoč. Delavci v sektorju osebnih in gospodinjskih storitev opravljajo veliko različnih in ključnih nalog, od varstva otrok, oskrbe starejših in invalidnih do vsakodnevnih gospodinjskih opravil, kot so kuhanje, čiščenje, vrtnarjenje in drugo.

Namen raziskave je bolje razumeti stanje v sektorju osebnih in gospodinjskih storitev z vidika tistih, ki to najbolje vedo: delavcev, uporabnikov storitev in delodajalcev, ki so vključeni v ta sektor.

Spletna anketa v slovenskem jeziku