Skoči do osrednje vsebine

Mladi o zavarovanih naravovarstvenih območjih

Na svojem 18. zasedanju se je v četrtek, 14. marca, v Državnem zboru zbral Mladinski parlament Alpske konvencije (angleško Youth Parliament to the Alpine Convention – YPAC).

Ob gostoljubju Državnega zbora so mladi predstavniki iz sedmih držav Alpske konvencije razpravljali o temi Zavarovana naravna območja. Letošnje srečanje poteka v koordinaciji Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra iz Kamnika in ob podpori Ministrstva za naravne vire in prostor, saj Slovenija predseduje Alpski konvenciji.

Podpredsednica Državnega zbora mag. Meira Hot je kot zagovornica trajnostne prihodnosti toplo pozdravila v srcu slovenske demokracije. »Svet se danes srečuje z ogromnimi izzivi, vključno z vojno, podnebnimi spremembami in padcem človeških vrednot«, je dejala, in izrazila zadovoljstvo, da lahko podpre pobudo, ki izboljšuje kakovost življenja v Alpah, se bori proti podnebnim spremembam ter spodbuja varovanje biotske raznovrstnosti.

Delo je ves teden potekalo v štirih komitejih, in sicer na podtemah:  biotska raznovrstnost, kvaliteta življenja, podnebne spremembe in kulturna dediščina. Mladi so svoje delo zaključili s plenarno razpravo v veliki dvorani Državnega zbora. Med 12 predlaganimi postulati so jih izbrali osem, ki bodo obveljali kot postulati letošnjega Mladinskega parlamenta in bodo med letom predstavljeni različnim odločevalcem širom Alp.

Postulati mladih na temo zavarovanih naravnih območij so:

  • načrt za Alpe - ista regija, ista pravila;
  • kvaliteta pred kvantiteto - nov način upravljanja množičnega turizma;
  • ustanavljanje domov za upokojence in nova delovna mesta;
  • osem držav, ena etiketa;
  • podnebna zavest v Alpah;
  • izobraževanja;
  • habitati onkraj meja;
  • omejevanje poseganj človeka v zaščitene prostore.

»Tematike biotske raznovrstnosti, kakovosti življenja in podnebnih sprememb so prioritetna področja slovenskega predsedovanja ter vsebine večletnega programa dela Alpske konvencije, zato smo z velikim zanimanjem spremljali diskusijo mladih na tem področju. Veseli me, da so o teh kompleksnih temah zelo vsebinsko, poučeno, kritično razmišljali. Razprava je bila dinamična in konstruktivna in je prinesla zelo zanimive rezultate, ki jih bomo natančno preučili« je po dogodku povedal predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konference, mag. Emil Ferjančič.