Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za solidarno prihodnost sprejelo strategijo deinstitucionalizacije

Ministrstvo za solidarno prihodnost je sprejelo Strategijo deinstitucionalizacije Republike Slovenije, ki zajema aktivnosti za naslednje desetletno obdobje.

Strategija je dokument, ki predstavlja izhodišče za izvedbo reforme dezinstitucionalizacije v Sloveniji. Cilj reforme bo zagotoviti mrežo storitev ter nastanitve v skupnosti, prvenstveno pa prilagoditi zakonodajo, da bo reforma v praksi tudi mogoča. Za izvedbo te desetletne reforme, ki jo Strategija predvideva, bomo letos začeli s črpanjem kohezijskih sredstev EU.

Številni mednarodni dokumenti na ravni Evropske unije, Sveta Evrope in Združenih narodov namreč deinstitucionalizacijo izpostavljajo kot enega izmed ključnih ciljev na področju zagotavljanja podpore ljudem z oviranostjo, med drugim naprimer Listina EU o temeljnih pravicah, ki določa pravico do neodvisnega življenja za ljudi z oviranostjo ter Konvencija o pravicah invalidov, ki določa, da morajo države podpisnice sprejeti vse potrebne ukrepe, da omogočijo uresničevanje pravice do življenja v skupnosti, vključno z osebno pomočjo, potrebno za življenje in vključitev v skupnost ter za preprečevanje osamljenosti ali izločevanja iz skupnosti. Slovenija v okviru Evropske unije sicer izstopa kot posebej institucionalizirana država, saj je v institucijah nastanjenih kar enajst od tisoč prebivalcev, med tem ko evropsko povprečje sega le do dveh prebivalcev.

Ob koncu letošnjega leta je načrtovan tudi sprejem prvega nacionalnega akcijskega načrta za implementacijo Strategije, v pripravo katerega bodo povabljeni vsi aktivni strokovni deležniki s področja socialnega varstva. 

Minister Simon Maljevac ob tej pomembni prelomnici na področju deinstitucionalizacije socialnega varstva poudarja, da oskrbo v skupnosti razume kot absolutno družbeno prioriteto, strategijo in njen akcijski načrt pa kot najbolj pomemben izhodiščni korak: “Prihodnost socialnega varstva je v osredotočanju na posameznika - uporabnika, na raven njegove samostojnosti ter v iskanju priložnosti za ohranjanje in krepitev njegovega aktivnega mesta v skupnosti. Deinstitucionalizacija pomeni, da nikogar ne pustimo samega.”