Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva ob obisku Varuha človekovih pravic v Domu upokojencev Izola

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo bili seznanjeni z obiskom Varuha človekovih pravic Petra Svetine v Domu upokojencev Izola ter z ugotovitvami in pobudami, ki jih je predal.

Varuh je ob obisku izpostavil slabo stanje doma, infrastrukture in posledično okrnjenih pogojev za izvajanje zakonsko predpisanih standardov oskrbe ter posredno pozval pristojno ministrstvo, naj ukrepa.

Ugotovitvam varuha na ministrstvu pritrjujemo; izolski dom starejših je res med najslabše opremljenimi v državi in v splošno slabem stanju. Ob tem moramo poudariti, da zaposleni v domu vendarle opravljajo storitve dosledno in kakovostno, v skladu z vzpostavljenimi standardi oskrbe, kolikor dopuščajo okoliščine.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se razmer v domu dobro zaveda: »Dom upokojencev Izola smo med prvimi obiskali že pred letom dni, se sestali z zaposlenimi ter srečali s stanovalkami in stanovalci. Podrobno smo se seznanili z razmerami in nemudoma zagnali pogovore o gradnji in vzpostavitvi nove infrastrukture.« Pogovori med vodstvom doma, predstavniki lokalne skupnosti in pristojnim ministrstvom so tako že v teku. Občina in ministrstvo sta namreč v teh dneh v dogovorih za podpis pisma o nameri gradnjo novega doma. Načrtujemo, da bo ta letos umeščena v načrt razvojnih programov, v ta namen bi lahko bila že letos namenjena in porabljena tudi proračunska sredstva.

Prvi naslednji korak pa bo izvedba preveritve ustreznosti lokacije za gradnjo novega doma.