Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev dosežkov pri projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

V torek, 12. marca 2024, je v Zlati dvorani Narodne galerije potekala letna javna predstavitev dosežkov projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi. Glavni cilj projekta je gibalno oviranim, slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim ter starejšim omogočiti samostojno mobilnost in dostopnost v javnem prostoru.

Pot do polne mobilnosti vseh je še dolga in na tem področju zahteva vključenost in prizadevanje celotne družbe, je na prireditvi izpostavil minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer. »Projekt poudarja pomembnost mobilne dostopnosti za vse ljudi, prepoznava ovire, ki jih imamo v družbi in hkrati omogoča čim širšo dostopnost urbanega okolja. Z vedno večjim številom v projekt vključenih občin se zavezujemo in prevzemamo odgovornost za odpravo ovir v prostoru, predvsem pa moramo paziti, da v prostor ne postavljamo novih ovir,« povedal Kumer in dodal, da se na ministrstvu zavzemajo za pospešitev določenih aktivnosti, saj je ravno odnos do ranljivih skupin in njihova vključenost pokazatelj kakovosti in civiliziranosti družbe.

Zbrane so v nadaljevanju nagovorili Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS) in predsednica Sveta za invalide Republike Slovenije mag. Mateja Toman ter direktor Beletrine Mitja Čander. Strinjali so se, da bo treba v prilagoditev infrastrukture vložiti še več napora, saj je po njihovem mnenju ravno mobilnost predpogoj, da lahko v družbi vsi polno, samostojno in neodvisno sodelujemo. O rezultatih projekta, njegovih ciljih in viziji razvoja je v nadaljevanju spregovoril tudi vodja projekta na Geodetskem inštitutu mag. Roman Rener, ki je izpostavil vpetost projekta v razvojni prostor in infrastrukturo Evropske unije (EU), ki se kaže tudi v prepoznavnosti projekta pri Evropski komisiji.  

Kako se projekt izvaja v praksi, sta predstavila dr. Gregor Kovačič, župan občine Ilirska Bistrica, in Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik. Ker projekt že od samega začetka sledi sloganu Nič o invalidih brez invalidov, so svoje izkušnje z mobilnostjo predstavili predstavnik slepih in slabovidnih ter mentor za analizo spletne dostopnosti za slepe uporabnike Antun Smerdel, predsednik Društva gluhih in naglušnih Ljubljana Gorazd Orešnik in Marko Kušar iz društva za mobilnost invalidov Moja pot.

Projekt, ki ga že osmo leto izvaja Geodetski inštitut Slovenije, vodi in financira pa Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, gradi moderno in standardizirano bazo podatkov, ki osebam z oviranostmi omogoča načrtovanje potovanja in mobilnosti, upravljavcem infrastrukture pa služi kot podlaga za odpravo ovir v urbanih prostorih. Kot partnerka na področju spletne dostopnosti sodeluje Beletrina.