Skoči do osrednje vsebine

Napačno navedeni podatki v oddaji Odmevi na TV Slovenija

Sinočnja oddaja Odmevi na prvem programu Televizije Slovenija je poročala o primerih okužb z legionelo v nekaterih domovih starejših v Sloveniji. Na ministrstvu in pri skupnosti socialnih zavodov ugotavljamo, da podatki ne držijo.

Voditeljica Rosvita Pesek je gostila dr. Luko Omladiča, državnega sekretarja na Ministrstvu za solidarno prihodnost, in Denisa Sahernika, sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Televizijski prispevek je povzel tudi MMC RTV SLO. V enem od vprašanj je voditeljica sogovornikoma predstavila domnevno ugotovitev: »Lani smo imeli 149 okužb in štiri smrti zaradi legionele, to je podatek za domove za starejše.«

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost in v skupnosti socialnih zavodov opozarjamo, da je pri navajanju podatkov pri spoštovani novinarki prišlo do resnega podatkovnega zdrsa.

Podatka o domnevnem številu okužb in smrti v domovih starejših nista točna. Bližja ocena števila okužb (169 primerov) po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč velja za vso populacijo na celotnem ozemlju Republike Slovenije in ne zgolj za stanovalke in stanovalce domov za starejše. V zvezi z domnevnim podatkom o smrtnih žrtvah, pa ugotavljamo, da za izpostavljene domove starejših tudi ta ni točen. Neposredne povezave med smrtmi v zavodih in okužbami ne beležimo.

Tako državni sekretar na ministrstvu kot sekretar skupnosti vnovič poudarjata, da so se v primerih aktualnih okužb vodstva domov nemudoma odzvala v skladu s predvidenimi protokoli, da so ministrstvo, skupnost in zavodi v stiku s pristojno državno službo za javno zdravje, da je situacija pod nadzorom ter da so stanovalke in stanovalci v dobrem stanju.