Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo izvaja številne ukrepe za izboljšanje pogojev dela na upravnih enotah

Vlada Republike Slovenije se je 4. marca 2024 na dopisni seji vlade seznanila z napovedjo splošne stavke uslužbencev upravnih enot in s stavkovnimi zahtevami Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS), sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi z njihovimi stavkovnimi zahtevami ter imenovala vladno pogajalsko skupino za pogajanja o stavkovnih zahtevah reprezentativnih sindikatov upravnih enot (UE).
Minister in vodja službe za upravne enote stojita za govornico v tiskovnem središču in dajeta izjavo

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je odzval na stavko upravnih enot (UE) in v izjavi predstavil tudi nekaj aktivnosti, ki jih ministrstvo izvaja za izboljšanje pogojev dela na UE | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Vodja vladne pogajalske skupine mag. Mirko Stopar je predsedniku SDOS ter predstavnikom Konference sindikata upravnih enot prejšnji teden posredoval predlog sporazuma o načinu reševanja stavkovnih zahtev, ki prispeva k izboljšanju položaja javnih uslužbencev na UE, zmanjšanju zaostankov upravnih zadev, izboljšuje pogoje dela in delovne procese, odpravlja nekatere administrativne ovire, ki omogočajo lažjo kadrovsko krepitev UE,…

Minister za javno upravo mag. Franc Props je v današnjem odzivu na stavko UE izrazil obžalovanje, da so sindikalni zaupniki svoje članstvo v upravnih enotah – kljub njihovi legitimni pravici - napotili na stavko, saj stavkovne aktivnosti med samim pogajalskim procesom  ne prispevajo k napredku pri reševanju stavkovnih zahtev, ampak trenutno situacijo dodatno otežujejo.

Včeraj, 12. marca 2024, je namreč potekala prva seja med vladno pogajalsko skupino in predstavniki sindikatov, na kateri so pogajalci izmenjali stališča glede predlogov stavkovnih sporazumov obeh strani ter podrobneje obravnavali predlagane rešitve. Pogajanja so potekala konstruktivno. Obe strani sta se dogovorili, da s pogajanjih nadaljujeta predvidoma v prihodnjem tednu, v vmesnem času pa si bosta izmenjali dogovorjena dodatna gradiva oz. predloge.

"Ocenjujemo, da je bil včerajšnji napor obeh strani, če temu tako rečem, pozitiven, konstruktiven in dejansko smo se razšli z nekimi obeti, da bomo v kratkem času našli skupne rešitve, ki naj bi bile v korist vseh, tako zaposlenih kot ministrstva oz. sindikatov," je dejal Stopar.

Udeleženci pogajanj so se načeloma strinjali, da vsebinsko niso narazen, potrebujejo pa še nekaj časa za podrobnejše oblikovanje dogovora in oblikovanje končnih rešitev.

Kljub stavki bodo upravne enote v tem času, v skladu z drugim odstavkom 11. člena Zakona o stavki, zagotavljale izvajanje del in nalog, ki so bistvene za uresničevanje delovanja upravnih enot, med katere se uvrščajo tudi volilna opravila in evidentiranje podpor volivcev. Izvedba volilnih opravil za volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament  bodo na upravnih enotah poteka nemoteno.

Minister Props je v izjavi predstavil tudi nekaj dosedanjih aktivnosti, ki jih Ministrstvo za javno upravo izvaja v sodelovanju z načelniki in načelnicami. Povedal je, da smo se na ministrstvu zavedamo dolgoletnih in kompleksnih izzivov, s katerimi se soočajo UE, ki so pomemben družbeni podsistem, zato smo v sodelovanju z načelniki in načelnicami ter ostalimi zaposlenimi na UE dosegli nekatere premike, ki že kažejo pozitivne rezultate. Postopno uvajamo ukrepe in iščemo konstruktivne rešitve za izboljšanje pogojev dela na UE: Upravnim enotam smo v letih 2023 in 2024 povečali kadrovski načrt, omogočili popolnitev nezasedenih delovnih mest, omogočili prerazporeditev upravnih zadev in s tem razbremenili nekatere UE; zagotovili UE tehnološko opremo za zagotavljanje digitalnega poslovanja: uvedli aplikacijo eSamonaročanje, ki je že zaživela na sedmih upravnih enotah (Ljubljana, Celje, Novo mesto, Litija, Logatec, Ljutomer in Domžale), s projektom Skrinja 2.0 se na upravnih enotah pa vzpostavlja sistem poslovne analitike v državni upravi, ki pomaga pri boljšem načrtovanju dela na UE, pripravljamo zakonodajne spremembe na področju tujcev in odpravi administrativnih ovir.

Ne glede na to, da Sindikat državnih organov Slovenije ni podpisal Dogovora o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, ki jih je podpisala večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, bodo tudi zaposleni na upravnih enotah prejeli regres v višini minimalne plače že 14. marca; prav tako pa bodo vsi javni uslužbenci v juliju prejeli za 3,36 odstotkov višjo plačo.

Želimo si, da se dogovori dosegajo za skupno mizo in v konstruktivnem dialogu, kot se je to izkazalo pri proaktivnem pristopu iskanja tajnikov volilnih komisij in njihovih namestnikov.

Naša skupna zaveza je, uporabnikom upravnih storitev zagotoviti nemoten, dostopen in kakovosten servis, ki ga bodo nudili zadovoljni zaposleni.