Skoči do osrednje vsebine

Domnevni primeri okužb z legionelo v socialnovarstvenih zavodih

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo prejeli informacijo, iz katere izhaja, da naj bi bila v nekaterih ljubljanskih socialnovarstvenih zavodih potrjena okužba z legionelo.

Minister Simon Maljevac z ekipo je ob tem nemudoma stopil v stik z dotičnimi ustanovami ter preveril, ali so vodstva zavodov začela izvajati ustrezne postopke ter vanje vključila pristojne institucije, kakšno je zdravstveno stanje uporabnic in uporabnikov ter na kakšen način so zavodi poskrbeli za njihovo zaščito.

Minister se je s situacijo podrobno seznanil in ugotavlja, da so bili posamezni primeri okužbe z legionelo res potrjeni tudi v nekaterih socialnovarstvenih zavodih. »V vseh socialnovarstvenih zavodih, ki opravljajo celodnevno institucionalno varstvo v mreži javne službe, izvajajo sprejete programe preprečevanja in obvladovanja okužb - kot to določajo predpisi s področja zdravstvene dejavnosti, pojasnjuje minister. Del programov preprečevanja in obvladovanja okužb je tudi program preprečevanja legionele, ki ga socialnovarstveni zavodi s ciljem preprečevanja legionele v vodovodnem sistemu tudi redno izvajajo.

Minister ob tem ugotavlja tudi, da so vodstva zavodov, v katerih so bili potrjeni posamični primeri okužbe z legionelo, nemudoma stopila v stik tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ta pa je socialnovarstvene zavode podprl z dodatnimi priporočili in navodili glede potrebnega ukrepanja.

Ključen podatek, ki je ob tem zanimal ministra Maljevca, pa je stanje stanovalk in stanovalcev. »S socialnovarstvenimi zavodi, kjer je bila pri stanovalcih potrjena okužba, smo že v stiku tudi glede tega vprašanja. Domovi poročajo, da se stanovalci dobro počutijo in da njihovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče,« ugotavlja minister.

Solidarnostno ministrstvo bo razmere v socialnovarstvenih zavodih podrobno spremljalo tudi v prihodnje.