Skoči do osrednje vsebine

Volitve poslancev v Evropski parlament: možnost vpisa v evidenco volilne pravice

Pravico voliti in biti voljen za poslanca v Evropskem parlamentu ima državljan druge države Evropske unije pod pogojem, da je vpisan v evidenco volilne pravice. Prav tako mora na dan glasovanja dopolniti osemnajst let starosti, imeti dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji oziroma potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče v Sloveniji.

Državljan Evropske unije se vpiše v evidenco volilne pravice za volitve v Evropski parlament v Sloveniji. To naredi na podlagi zahteve, ki jo obravnava Ministrstvo za notranje zadeve, ki je dolžno najpozneje deset dni po razpisu volitev v Evropski parlament v Sloveniji o pogojih in podrobni ureditvi za uresničevanje aktivne in pasivne volilne pravice na volitvah v Sloveniji obvestiti vse državljane Evropske unije. Obveščanje bo izvedeno tudi individualno.

Zahteva mora vsebovati podatke državljana Evropske unije:

  • osebno ime;
  • enotno matično številko občana (EMŠO);
  • državljanstvo;
  • stalno prebivališče, če tega nima, pa začasno prebivališče v Sloveniji;
  • prebivališče v tujini;
  • podatke o državi in kraju oziroma volilni enoti, v kateri je bil nazadnje vpisan v volilni imenik v drugi državi članici Evropske unije, če jih pozna;
  • podpisano izjavo, da bo volilno pravico za volitve v Evropski parlament uresničeval v Republiki Sloveniji.

    Ob zahtevi mora volivec izkazati identiteto in predložiti dokazilo o državljanstvu. Kot dokazilo o državljanstvu države članice Evropske unije se štejejo potna listina, potrdilo o državljanstvu, izpisek o rojstvu ali drug identifikacijski dokument, če dokazuje državljanstvo volivca.

    Po prejemu popolne zahteve bo Ministrstvo za notranje zadeve, ki je pristojno za vpisovanje volilne pravice za volitve v Evropski parlament v Republiki Sloveniji ter za izmenjavo informacij z drugimi državami članicami Evropske unije, izvedlo vpis na volilni imenik v Republiki Sloveniji in o tem obvestilo matično državo. Volilni imeniki za glasovanje se bodo izdelali s stanjem v evidenci volilne pravice na dan 24. maj 2024, zato državljanom drugih držav članic Evropske unije, ki bi želeli glasovati v Republiki Sloveniji, svetujemo, da zahtevo podajo čim hitreje. Zahteve, podane po 24. maju 2024, za tokratne volitve ne bomo mogli upoštevati.  

    Na volitvah v Evropski parlament v letu 2009 je bilo na volilne imenike v Republiki Sloveniji vpisanih 82 državljanov drugih držav Evropske unije, na volitvah v Evropski parlament v letu 2014 je bilo na volilne imenike v Republiki Sloveniji vpisanih 668 volivcev, državljanov drugih držav Evropske unije, na zadnjih volitvah v letu 2019 pa 1000.

    Volilna pravica državljana Evropske unije za volitve v Evropski parlament v Republiki Sloveniji preneha z izbrisom na njegovo zahtevo ali s prenehanjem izpolnjevanja pogojev za vpis v evidenco volilne pravice. 11. marca 2024 še vedno izpolnjuje pogoje za vpis na splošni volilni imenik v Republiki Sloveniji 852 državljanov drugih držav članic Evropske unije, ki jim ponovne zahteve za vpis v evidenco volilne pravice v Republiki Sloveniji ni treba podati. 

    Državljani Slovenije, ki prebivajo v tujini, pa se lahko na enak način odločijo, da bodo svojo volilno pravico uresničevali v drugi državi članici, na način, da bodo namesto v slovenski volilni imenik, vključeni v volilni imenik države prebivanja. V tem primeru zahtevo posredujejo v obravnavo pristojnemu organu v državi članici prebivanja. Država članica o tem obvesti Ministrstvo za notranje zadeve, ki za državljana izvede izbris volilne pravice v Sloveniji.    

    11. marca 2024 ima 3025 državljanov Slovenije že uveljavljeno možnost, da na volitvah v Evropski parlament glasujejo v drugi državi članici, zato jih Republika Slovenija na svoje volilne imenike ne bo vpisala, niti zanje ne bo izdala volilnih kart za glasovanje po pošti iz tujine. O izbrisu državljana Slovenije iz volilnega imenika v drugi državi članici nas mora obvestiti država članica. Na podlagi obvestila druge države članice bomo državljana lahko ponovno vpisali v evidenco volilne za volitve v Evropski parlament v Sloveniji.