Skoči do osrednje vsebine

V javni razpravi uredba o konzorcijih institucij znanja

8. marca 2024 je bil na spletnem portalu E-demokracija objavljen predlog Uredbe o izvajanju intervencije konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno, ki ureja intervencijo IRP 38 iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027 (SN SKP).

Uredba o izvajanju intervencije konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno določa namen in cilje intervencije, način izvedbe intervencije, upravičenca, upravičene stroške, pogoje za dodelitev in izplačilo podpore, merila za izbor vlog, finančne določbe, obveznosti in upravne sankcije. Javna razprava glede predloga uredbe bo trajala do vključno 22. marca 2024.

Namen intervencije IRP 38 je povezati institucije znanja, ki delujejo v okviru sistema znanja in inovacij v kmetijstvu, ter okrepiti njihove zmogljivosti za učinkovitejši razvoj, izmenjavo, prenos in uporabo znanja in inovacij v podporo prehodu v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno kmetijstvo. Intervencija IRP 38 ima podlago v Uredbi 2021/2115/EU in je odziv na priporočilo Evropske komisije med pripravo slovenskega SN SKP o okrepiti vlaganja v sistem znanja in inovacij v kmetijstvu ter povezovanje institucij znanja.

Podpira se izvedba programov konzorcijev na šestih vsebinskih področjih: poljedelstvo oziroma vrtnarstvo, vključno s semenarstvom, trajni nasadi, prehod v trajnostno živinorejo, ekološko kmetijstvo, digitalizacija in robotizacija v kmetijstvu ter blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje na njih v kmetijstvu. V skladu s programom konzorcija so do podpore upravičene tudi naložbe, povezane z razvojem znanja v kmetijstvu.

Cilj podpore je omogočiti učinkovitejšo in hitrejšo preobrazbo kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno.

Podprlo se bo šest konzorcijev, ki bodo morali združiti vso verigo znanja na določenem vsebinskem področju – torej vse zmogljivosti, da bi lahko obravnavali ključne izzive in vrzeli v znanju. V okviru teh šestih konzorcijev naj bi se tako vzpostavilo celovito, moderno in tehnološko posodobljeno okolje, kjer bo na enem mestu mogoče ustvarjati, izmenjati in prenašati znanje do končnih uporabnikov, zlasti kmetov. Potrebe kmetov morajo biti v programu konzorcija jasno prepoznane, prav tako mora biti njihova vloga v konzorciju dejavna. Gre za preusmeritev od linearnega k interaktivnemu inovacijskemu modelu ustvarjanja, izmenjave in prenosa znanja v kmetijstvu.

Za izvajanje te intervencije je skupno namenjenih 12 milijonov evrov oziroma 2 milijona evrov na konzorcij.