Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s predstavniki Slovenske filantropije o krepitvi kakovostnega prostovoljstva

Minister za javno upravo mag. Franc Props je na spoznavnem srečanju gostil izvršnega direktorja Slovenske filantropije gospoda Francija Zlatarja ter sodelavce.
Na fotografiji sta državni sekretar Jure Trbič  in minister mag. Franc Props, ki sta v sejni sobi sprejela predstavnike Slovenske filantropije

Srečanje ministra za javno upravo mag. Franca Propsa in izvršnega direktorja Slovenske filantropije Francija Zlatarja

1 / 2

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu že vse od leta 1992, pri tem pa se že 30 let aktivno odzivajo na družbene probleme, spodbujajo in razvijajo prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje.

Prostovoljske organizacije predstavljajo enega ključnih gradnikov civilne družbe ter pomembno prispevajo k uresničevanju načel pluralnosti in demokracije v družbi, zato sta se sogovornika v pogovoru dotaknila tudi sofinanciranja projektov, ki temeljijo na izobraževanjih o pomenu prostovoljstva, pa tudi razvoju organizacijske strukture in pridobivanju veščin s področja prostovoljstva.

Minister je na srečanju navedel, da je spomladi načrtovan javni razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih in prostovoljskih organizacij, ki je namenjen tudi sofinanciranju delovnih mest za mentorje in/ali koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah.

Minister je tudi pojasnil, da je Ministrstvo za javno upravo že začelo s pripravo Strategije za področji razvoja prostovoljstva in nevladnih organizacij za obdobje 2024–2029. Vanjo bodo vključene tudi ugotovitve in priporočila Ciljnega raziskovalnega projekta, ki je bil končan decembra 2023. Nekatere pobude in predlogi za vsebino strategije bodo predstavljeni na 1. seji Sveta za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, v katerem področje prostovoljstva s svojim članstvom zastopa tudi Slovenska filantropija.

Zlatar je v pogovoru opozoril tudi na ureditev plačevanja prispevkov prostovoljcem, saj prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom ne zmorejo plačevati prispevkov, ker delujejo na prostovoljni bazi, brez zaposlenih, javni razpisi pa ne predvidevajo oprostitve plačevanja prispevkov. Minister je sicer pojasnil, da je omenjena tematika opredeljena v drugih področnih zakonih, ki urejajo plačevanje prispevkov, vendar pa bo Ministrstvo za javno upravo pristopilo k iskanju možnih rešitev.

Srečanje sta sogovornika sklenila v duhu nadaljnjega sodelovanja na področju krepitve kakovostnega prostovoljstva, ki se odraža tudi v vsakoletni slovesni podelitvi priznanj Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/-a v javni upravi, ki bo letos 21. maja v Kočevju.