Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na srečanju s predsednikom Inštituta Jacques Delors Enricom Letto

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes sestal s predsednikom Inštituta Jacques Delors in nekdanjim predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto.
Rokovanje slovenskega predsednika vlade z Enricom Letto pred slovensko in evropsko zastavo

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes sestal s predsednikom Inštituta Jacques Delors in nekdanjim predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto | Avtor: Bor Slana/STA

Na srečanju je premier poudaril pomen integriranega, razvitega in konkurenčnega notranjega trga Evropske unije za Republiko Slovenijo. Zavzel se je, da mora vsakršna strateška razprava o notranjem trgu EU vključevati tudi vidik širitve Evropske unije, ki jo Slovenija močno podpira.

S sogovornikom sta spregovorila o pomenu odprave ovir pri čezmejnih storitvah za slovensko gospodarstvo ter investicijah v zeleno gospodarstvo v kontekstu energetske varnosti celine. Prav tako sta izpostavila pomembnost vzpostavitve Unije kapitalskih trgov (angleško Capital markets union - CMU), ki bi lahko postala ogrodje za realizacijo zelenega prehoda. Strinjala sta se tudi glede pomena skupnega evropskega pristopa na področju razvoja obrambne industrije. Predsednik vlade dr. Golob je ob koncu srečanja izpostavil tudi vlogo mladih za prihodnji razvoj EU.

Evropski svet je Lettu zaupal pripravo poročila s konkretnimi in ambicioznimi priporočili o prihodnosti enotnega trga Evropske unije. Letta bo v svojem poročilu izpostavil štiri teme, ki so ključnega pomena za nadaljnji razvoj trga: obramba, energetika, telekomunikacije in finance. Poročilo bo predstavljeno na izredni seji Evropskega sveta, ki bo aprila letos.