Skoči do osrednje vsebine

Madžarski obrambni minister na uradnem obisku v Sloveniji

Na povabilo ministra za obrambo Marjana Šarca je danes na uradnem obisku v Sloveniji minister za obrambo Madžarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Na uradnem delu srečanja sta ministra potrdila tradicionalno dobro sodelovanje in izmenjala poglede na mednarodne varnostne razmere. V nadaljevanju pa sta ministra v Tolminu odkrila spomenik madžarskemu stotniku Emilu Czantu.

Ministra za obrambo Slovenije in Madžarske Marjan Šarec in Kristóf Szalay-Bobrovniczky sta sodelovanje med državama ocenila kot tradicionalno zelo dobro, saj temelji na  enakih vrednotah in zgodovinski povezanosti. Zavzela sta se za njegovo nadaljnje poglabljanje tako na obrambno-vojaškem kot na področju Civilne zaščite. Ob tem se je minister Šarec madžarskemu kolegu zahvalil za prispevek pri zagotavljanju varovanja zračnega prostora nad Slovenijo in še posebej za izjemno dragoceno pomoč, ki jo je Madžarska Sloveniji nudila avgusta lani ob doslej najhujših poplavah.

Ministra sta na uradnih pogovorih govorila predvsem o trenutnih mednarodnih varnostnih razmerah na kriznih območjih Ukrajine in Gaze ter o varnostni situaciji na območju Zahodnega Balkana. Marjan Šarec je poudaril, da varnostne izzive lahko najbolje rešujemo z vzpostavljanjem trdnih odnosov, partnerstev in sodelovanja. Kot je dejal, bo Slovenija še naprej zagotavljala pomoč Ukrajini in Gazi ter se zavzemala za končanje obeh konfliktov, pri čemer pa je ključna enotnost skupnih prizadevanj.

»Trenutne varnostne izzive lahko,« kot je poudaril slovenski minister, »najbolje rešujemo le z vzpostavljanjem trdnih odnosov, partnerstev in sodelovanja.« Tako Madžarska kot Slovenija sta zelo aktivni v regiji Zahodnega Balkana, ki je za Slovenijo strateško pomembna. Obe državi sta aktivni v misijah in operacijah, pri čemer Madžarska trenutno poveljuje operaciji EUFOR Althea v Bosni in Hercegovini. Slovenija je v tej državi izjemno aktivna tudi na področju krepitve civilno-vojaškega sodelovanja in razvojnih projektov, ki podpirajo lokalne skupnosti. Tovrstno dejavnost pa nameravamo, kot je dejal Marjan Šarec, krepiti tudi na Kosovu. Tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov si Slovenija prizadeva, da je regija Zahodnega Balkana visoko na dnevnem redu.

Minister Šarec je ministru Szalay-Bobrovniczkyju čestital ob prevzemu predsedovanja Pobudi za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation - CEDC). To predsedovanje je po oceni Šarca pomembo, saj spodbuja sodelovanje tudi z državami Zahodnega Balkana. Obenem je Madžarski zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta, v okviru katerega bo ena izmed prednostnih nalog tudi širitev.

Pogovor je potekal tudi o dvostranskem sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki je obsežno in razvejano, ter o obrambnih reformah, glavnih izzivih oboroženih sil obeh držav in razvoju zmogljivosti. 

V nadaljevanju uradnega obiska sta ministra za obrambo na slovesnosti v Ločah pri Tolminu, na kateri sta imela slavnostni nagovor ter odkrila spomenik madžarskemu stotniku Emilu Czantu, ki je med prvo svetovno vojno padel na Soški fronti.

Posnetek izjave ministrov si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.