Skoči do osrednje vsebine

Podeljene štipendije L’Oreal – UNESCO »Za ženske v znanosti«

Nacionalni program Za ženske v znanosti je v Sloveniji zaživel leta 2006. Nacionalne štipendije so namenjene raziskovalnim projektom znanstvenic naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ne vključujejo testiranj na živalih, v okviru znanstvenih in raziskovalnih institucij v Sloveniji. Izbrane raziskovalke prejmejo štipendijo v enkratnem znesku 5000 evrov.

V okviru nacionalnega programa L'Oreal-UNESCO »Za ženske v znanosti« so se dosedanjim 49 štipendistkam pridružile še tri:

  • Tina Arh, ki se na Institutu »Jožef Stefan« ukvarja z raziskovanjem na področju eksperimentalne fizike trdne snovi,
  • Urška Čerček, ki na Institutu »Jožef Stefan« raziskuje na področju biokemije in molekularne biologije,
  • Tjaša Rijavec, ki raziskuje na področju kemijske znanosti na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Zbrane na slovesni podelitvi je nagovoril tudi minister dr. Igor Papič, ki je dobitnicam štipendij čestital ter se zahvalil L'Oreal Adria in Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO za podporo znanstvenicam. Med drugim je poudaril, da nas v Sloveniji čaka še veliko dela, če ne želimo še naprej izgubljati potenciala v znanju, ki ga lahko prispevajo znanstvenice. »Nova znanstvenoraziskovalna in inovacijska strategija nedvoumno postavlja enake možnosti spolov kot osrednje načelo,« je izpostavil minister. Med drugim posebno pozornost namenja vključevanju enakih možnosti spolov v vseh fazah raziskovalnega procesa. Med cilji strategije je tudi oblikovanje bolj vključujočih politik, programov in praks za odpravo neenakosti med spoloma pri zaposlovanju, napredovanju ter ohranjanju raziskovalk v raziskovalni dejavnosti.