Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda v Planici obiskal učence in učitelje smučanja

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je pod Planiško velikanko pozdravil mlade udeležence projekta Šolar na smuči, ki otroke uvaja v svet zimskih športov.

Akcijo Šolar na smuči so skupaj pripravili Smučarska zveza Slovenije, Zavod za šport Republike Slovenije Planica, Policija in nekateri športni centri (Rogla, Pokljuka, Planica, Stanežiče, Bonovec Medvode, Jezersko). Otroci so se sprostili na strminah, preizkusili v teku na smučeh in uživali v igranju na snegu. Tako so doživeli zanimivo športno izkušnjo, ki ima tudi pomembno vlogo v vzgoji in izobraževanju.

Kljub neugodnim razmeram se je v akcijo v letošnjem šolskem letu skupno vključilo 1735 otrok iz 38 šol. Zanimanje šol je bilo ogromno, saj so bila vsa prosta mesta zasedena že v desetih minutah po odprtju prijave.

Zimske športe je koristno vključevati v učni proces, saj na takšen način otroci razvijajo fizične spretnosti, koordinacijo, vztrajnost, učijo pa se tudi sodelovanja. Hkrati spoznavajo naravo in okolje ter se učijo premagovati ovire.

Minister se je ob obisku srečal z vodstvom Zavoda Planica in predstavniki Smučarske zveze Slovenije, kjer so razpravljali o pomembnosti krepitve zimskih športov v okviru vzgojno-izobraževalnega sistema.

Minister se je zahvalil učiteljicam in učiteljem, ki so s predanim delom spremljali otroke na tej zimski dogodivščini. Posebna zahvala gre tudi športnim koordinatorjem Zavoda Planica, ki s svojim znanjem in strastjo otrokom predajajo veščine na snegu ter jim odpirajo vrata v svet zimskih športov.

Organizatorji upajo, da bodo prihodnje zime smučanju bolj naklonjene in da bodo otroci tudi v prihodnje lahko doživljali podobne izkušnje, ki širijo radost in znanje zimskih športov med mladimi. Obenem pozdravljajo nadaljnjo medresorsko pomoč države pri organizaciji vseh športnih programov, ki so usmerjeni v otroke in mladino.