Skoči do osrednje vsebine

Projekt SMASH na Univerzi v Novi Gorici pozdravlja 18 novih podoktorskih raziskovalcev

Univerza v Novi Gorici je objavila rezultate drugega mednarodnega razpisa za podoktorske raziskovalke in raziskovalce v okviru projekta SMASH. S tem se začenja nova faza raziskovalnega dela, v kateri se bo 18 izjemnih podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine pridružilo slovenskim raziskovalnim institucijam.

Projekt SMASH, inovativni interdisciplinarni program usposabljanja za poklicni razvoj, je namenjen privabljanju izjemnih podoktorskih raziskovalcev z vsega sveta v Slovenijo. Projekt združuje pet vodilnih raziskovalnih institucij v Sloveniji, med njimi;

  • Univerzo v Novi Gorici,
  • Univerzo v Ljubljani,
  • Institut Jožef Stefan,
  • Institut informacijskih znanosti in
  • Agencijo Republike Slovenije za okolje.

Prof. Dr. Gabrijela Zaharijaš, astrofizičarka in vodja projekta SMASH, je ob tem povedala: »Razveselili smo se odziva na  razpis, tako števila prijav kot tudi njihove geografske raznolikosti in visokega deleža žensk. Nestrpno pričakujemo, da bomo podoktorske raziskovalke in raziskovalce sprejeli na gostujočih institucijah v Sloveniji in se podali v novo razburljivo fazo projekta SMASH, ki je pred nami.«

Na drugi razpis projekta SMASH je prispelo kar 37 prijav, kar kaže na globalno zanimanje za raziskovalna področja projekta. Najbolj iskana področja so bila podatkovna znanost, temeljna fizika, podnebje in jezikoslovje. Projekt SMASH je prejel prijave od 17 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz evropskih držav in 20 iz držav zunaj EU, kar kaže na njegov svetovni doseg in univerzalno pomembnost njegove raziskovalne usmeritve.

O projektu SMASH

SMASH je inovativen, medsektorski program usposabljanja za razvoj kariere za izjemne podoktorske raziskovalke in raziskovalce iz vsega sveta, osredotočen na razvoj vrhunskih aplikacij strojnega učenja za znanost in humanistiko. Projekt se osredotoča na 5 področij: podatkovna znanost, temeljna fizika, jezikoslovje, podnebje in medicina. Več informacij o projektu in možnostih sodelovanja (v angleščini).