Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh: "Za 8. marec podarimo šopek pravic"

Polovica prebivalstva ne more polno razviti svojega potenciala, ker so pravice žensk in deklet zapostavljene. To nepravično ravnanje povzroča škodo vsem, ne samo predstavnicam ženskega spola, in zavira družbeni napredek.

Čeprav je diskriminacija glede na spol po naši ustavi prepovedana, smo ženske za enako delo približno za četrtino slabše plačane kot moški, opravimo pa približno tri krat več ur neplačanega dela v gospodinjstvu kot moški.

V zadnjih desetletjih je bilo narejenih veliko pozitivnih premikov k zagotavljanju enakih pravic za ženske. A pri Združenih narodih so nedavno izračunali, da bomo s takim tempom potrebovali približno 300 let za odpravo otroških porok, 286 let za odpravo diskriminatornih zakonov do žensk, 140 let za zagotovitev enakopravne zastopanosti žensk na vodilnih položajih v podjetjih in 47 let za enakopravno zastopanost žensk v nacionalnih parlamentih.

Pred današnjim osmim marcem je Unesco preizkusil orodja umetne inteligence, ki urijo svoje algoritme na podatkih, večinoma dobljenih na spletu. Njihova študija, ki je pokazala, da je vsak algoritem izkazal predsodke do žensk, je izjemno zaskrbljujoča. Ženska imena so bila v glavnem povezana z besedami dom, družina in otroci, moška imena pa z besedami posel, plača in kariera. Moški so bili postavljeni na ugledne položaje, kot so učitelj, odvetnik in zdravnik, ženske pa so bile pogosto prostitutke (!), kuharice in gospodinjske pomočnice.

Boj za spremembe, se pravi za priznanje položaja in pravic žensk, je pot do bolj pravičnega in urejenega sveta. Ženske in dekleta nedvomno imamo moč, da ga uresničimo. Pri tem upravičeno računamo na podporo pametnih in odgovornih moških.

Ob mednarodnem dnevu žensk iskrena zahvala vsem ženskam, ki so se in se še danes borijo za enakopravnost in enakost spolov. Ne pozabimo, da močne ženske pomenijo močne skupnosti. In medtem, ko razmišljamo, kateri je pravi šopek rož, ki bi ga danes podarili ženski, premislimo še o šopku pravic, ki si jih zasluži.