Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo kandidatom o možnosti posredovanja naslova za prejemanje podpor volivcev

V uradnem listu je objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za vsa volilna opravila, se šteje ponedeljek, 11. marec 2024.

Z dnevom začetka izvajanja volilnih opravil do 10. maja 2024 lahko skladno z Zakonom o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament oddajo svojo podporo kandidatom za poslance v Evropski parlament tudi volivci, Zakon o volitvah v državni zbor pa v 47. členu določa načine podaje podpore.

Volivec lahko da svojo podporo:

  • osebno na kateri koli upravni enoti, ki vodi evidenco volilne pravice, s podpisom na obrazcu, ki ga predpisuje Pravilnik o obrazcih podpore listi kandidatov na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Uradna oseba potrjen obrazec vrne volivcu, ta pa ga sam posreduje kandidatu, ki ga podpira.
  • osebe, ki so med potekom roka, določenega za predložitev list kandidatov, v bolnišnicah, domovih za starejše občane, zavodih za invalidne osebe in podobnih zavodih, in osebe na prestajanju zaporne kazni lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi posebej za to pooblaščena oseba organa oziroma pravne osebe. Volivec obrazec posreduje neposredno kandidatu, ta pa mora poskrbeti, da ga pred predložitvijo Državni volilni komisiji potrdi tudi upravna enota, ki vodi evidenco volilne pravice.
  • osebe, ki med potekom roka za zbiranje podpisov stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini ali oseba, ki jo za potrjevanje identitete volivcev določi ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve. Volivec obrazec posreduje neposredno kandidatu, ta pa mora poskrbeti, da ga pred predložitvijo Državni volilni komisiji potrdi tudi upravna enota, ki vodi evidenco volilne pravice.
  • osebe, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno ali začasno prebivališče, vendar zaradi bolezni ali invalidnosti ne morejo pred pristojni organ osebno in se ne nahajajo v zavodih iz druge alineje, lahko svojo podporo kandidatu ali listi kandidatov dajo pred uradno osebo upravne enote, ki takšno osebo obišče na domu najpozneje šest dni pred iztekom roka za predložitev list kandidatov. Uradna oseba potrjen obrazec vrne volivcu, ta pa ga sam posreduje kandidatu, ki ga podpira.

    Glede na navedeno je pomembno, da volivci razpolagajo z naslovi, na katerih kandidati zbirajo podpore volivcev.

    Skladno z ustaljeno prakso v preteklosti bo Ministrstvo za notranje zadeve v primeru prejema zaprosila kandidata vse upravne enote in ostale deležnike postopka (to je nastanitvene institucije preko pristojnih resornih ministrstev) enotno obveščalo o naslovih za prejem obrazcev podpor.