Skoči do osrednje vsebine

Uredili smo zaznamke o odvzeti volilni pravici

Z uveljavitvijo novele Zakona o volitvah v Državni zbor so se pravnomočne sodne odločbe, s katerimi je bila v preteklosti polnoletnim osebam odvzeta poslovna sposobnost ali podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb čez njihovo polnoletnost oziroma so bile postavljene pod skrbništvo, razveljavile v delu, ki se nanaša na odvzem volilne pravice oziroma pravice voliti in biti voljen.

Zakon o volitvah v Državni zbor (ZVDZ-E) je določil, da moramo na Ministrstvu za notranje zadeve najkasneje v dveh mesecih po uveljavitvi zakona, to je do 10. aprila 2024, po uradni dolžnosti pri vseh osebah, ki jim je bila odvzeta volilna pravica voliti in biti voljen, v evidenci volilne pravice uskladiti zaznamke o odvzemu.

Na ministrstvu smo zaznamke že uredili pri vseh 4424 državljanih, ki so imeli vpisan popoln odvzem volilne pravic ali odvzem zgolj pasivne volilne pravice. Predčasna ureditev podatkov bo vsem posameznikom omogočala izvrševanje volilne pravice na letošnjih volitvah v Evropski parlament, za katere začnejo teči volilna opravila v naslednjem tednu. Poleg glasovanja bodo tako lahko vsi polnoletni državljani, ne glede na njihove osebne okoliščine, že od prvega dne razpisanega roka oddali tudi podporo kandidaturi.