Skoči do osrednje vsebine

Na trg Združenega kraljestva z oznako CE

Združeno kraljestvo (ZK) namerava spomladi 2024 sprejeti zakonodajo, ki bo brez časovnih omejitev dovoljevala dajanje izdelkov z oznako CE in obrnjeno oznako epsilon na trg v ZK.

ZK je ob izstopu iz EU na področju trgovanja in prostega pretoka blaga vzpostavila lastno ureditev in uvedla oznako UKCA (UK Conformity Assessed).
Gre za novo oznako, ki označuje skladnost proizvodov, zajema pa večino proizvodov, ki v EU zahtevajo oznako CE, torej tudi merilne inštrumente (MID in NAWI). Prehodno obdobje, ko se je oznaka CE še lahko uporabljala, je bilo večkrat podaljšano.
V želji poenotiti sistem delovanja, nadzora ter lažjega pretoka blaga se je vlada ZK odločila sprejeti zakonodajo, ki bo brez časovnih omogočila, da se na trg v ZK lahko še naprej dajejo izdelki z oznako CE in obrnjeno oznako epsilon. Prav tako namerava uvesti še vrsto drugih ukrepov, ki so navedeni v tem dokumentu


Za trg ZK se bodo tako merilni instrumenti iz obsega MID in NAWI direktive lahko še naprej označevali z oznako CE ali pa z oznako UKCA, kar bo prepuščeno odločitvi posameznega proizvajalca.