Skoči do osrednje vsebine

Konstruktivno srečanje z ravnatelji osnovnih šol in vrtcev na Postojnskem

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je danes s sodelavci ministrstva in Slovenske vojske v Postojni srečal z vodstvom Občine Postojna ter ravnatelji in ravnateljicami tamkajšnjih osnovnih šol in vrtcev. Na srečanju, ki je potekalo v zelo konstruktivnem vzdušju, je državni sekretar predstavil letošnji načrt vaj in aktivnosti na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku.

Kot je uvodoma poudaril, je letošnji načrt nastal tudi ob upoštevanju mnenj in pripomb občank in občanov Občine Postojna ter številnih pogovorov, ki so jih predstavniki Slovenske vojske v lanskem letu opravili tudi v šolah in vrtcih na območju vadišča.

Rezultat tega je, da je letošnji načrt vaj in aktivnosti mnogo bolj prilagojen prebivalcem in tudi izobraževalnim inštitucijam v okolici vadišča, pri čemer smo upoštevali želje, da se vojaške aktivnosti ne bodo izvajale v poletnih mesecih, v času opravljanja zaključnih izpitov in mature. Tudi sicer bomo svoje aktivnosti v največji meri poskušali prilagoditi izobraževalnemu procesu,  je še povedal državni sekretar.  Preleti  vojaških zrakoplovov se ne bodo več izvajali na nizkih in zelo nizkih višinah ter nad urbanimi predeli, nočna streljanja bomo izvajali v zimskem času predvsem v popoldanskem času, ko se prej znoči, pa tudi vaje bodo potekale bolj skoncentrirano, kar pomeni, da se bo izvajalo več vaj skupaj. Po potrebi bomo ta načrt med letom še prilagodili, je še povedal državni sekretar.

Na srečanju so se dogovorili, da bomo v prihodnje še več pozornosti namenili komuniciranju aktivnosti na Počku do vseh javnosti v lokalnem okolju, od občank in občanov do šol in vrtcev, tako da bodo vse dejavnosti pravočasno in ustrezno predstavljene. Državni sekretar je ob tem napovedal, da smo skupaj z občino že začeli izvajati projekt stalnega monitoringa vplivov okolja na pitno vodo. Sistem zgodnjega opozarjanja na onesnaženje pitne vode pa ne bo meril le vplivov vojaškega vadišča Poček na podtalnico, ampak tudi vplive vseh drugih potencialnih onesnaževalcev v Občini Postojna. Sistem bo začel delovati leta 2025.

V imenu ravnateljev in ravnateljic osnovnih šol in vrtcev je ravnateljica Vrtca Postojna Elizabeta Zgonc povedala, da je hrup zaradi vojaških aktivnosti na Počku vplival na otroke, ker nanj niso bili pripravljeni. Zato sta velikega pomena ustrezna komunikacija in obveščanje, kdaj se bodo dejavnosti na vojaškem vadišču izvajale, da lahko temu primerno pripravijo svoj vzgojni proces in otroke pripravijo na to. Ob tem je pozdravila namere, da se tovrstna komunikacija z izobraževalnimi institucijami nadaljuje tudi v prihodnje.

Dialog Ministrstva za obrambo z Občino Postojna stalno poteka in trenutno ni odprtih vprašanj, sta na koncu ocenila državni sekretar Rudi Medved in župan Igor Marentič. Tovrstna srečanja bodo na vseh ravneh potekala tudi v prihodnje.

Sekretar in župan med izjavo za novinarje

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je danes s sodelavci ministrstva in Slovenske vojske v Postojni srečal z vodstvom Občine Postojna ter ravnatelji in ravnateljicami tamkajšnjih osnovnih šol in vrtcev | Avtor: Aleš Sila