Skoči do osrednje vsebine

Dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi ob meji s Hrvaško

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal z župani petih obmejnih občin Črnomlja, Ilirske Bistrice, Kostela, Krškega in Podlehnika. Na sestanku so govorili o vplivu nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah.

Minister Boštjan Poklukar je uvodoma poudaril, da se v ministrstvu zavedamo pomena stalne komunikacije z lokalnim prebivalstvom, kar so prisotni pozdravili.

Pogovarjali so se o varnostni problematiki v obmejnih občinah. Po zagotovilih Policije je varnost v obmejnih občinah dobra. Policija glede na potrebe prerazporeja kadre ter prilagaja tehnike in metodike dela. V obmejnih občinah je na splošno okrepila nadzor z namenom zagotavljanja varnosti lokalnega prebivalstva, preprečevanja kaznivih ravnanj, pa tudi zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo in iz nje. Minister je sogovornike seznanil tudi s potekom odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško. To teče po načrtih, doslej pa je bilo odstranjene več kot 85 km ograje. Župani so to dejstvo pozdravili, saj je ograja pred leti zarezala v življenje tamkajšnjih prebivalcev in imela negativen vpliv na turizem in čezmejno povezovanje. Sogovorniki so se strinjali, da je sodelovanje policije z lokalnim prebivalstvom dobro.

Beseda je tekla tudi o povračilu stroškov občinam zaradi povečanega nadzora meje. Vlada Republike Slovenije je konec februarja sprejela sklep o zagotovitvi finančnih sredstev v višini dveh milijonov evrov. Aktivnosti bodo tekle na način kot v preteklih letih.