Skoči do osrednje vsebine

Vzpostavitev potniškega informacijskega sistema

Direkcija za infrastrukturo v sklopu projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa izvaja tudi projekt nameščanja sistemov za informiranje potnikov.

Nov informacijski sistem preko LED (angleško light-emitting diode - LED, svetleča dioda) prikazovalnikov na peronih prikazuje odhod naslednjega vlaka s posameznega perona oziroma tira, vključno z morebitnimi spremembami, vezanimi na odhode vlakov. LED prikazovalniki na peronih so dopolnjeni tudi z LCD (angleško Liquid Crystal Display - LCD, ploskim zaslonom) prikazovalniki na postajnih poslopjih, na katerih so pomembne informacije glede prihodov in odhodov vlakov v določenem časovnem obdobju. Sistem prikazovalnikov pa je nadgrajen tudi z modernejšo zvočno najavo prihodov oziroma odhodov vlakov, ki omogoča tako lokalno kot centralizirano najavo, ki ni omejena zgolj na predhodno posneta sporočila.

Nov informacijski sistem dopolnjuje že obstoječi sistem obveščanja, ki je že vzpostavljen na železniški postaji Ljubljana, na progi med Pragerskim in Hodošem, med Ljubljano in Koprom, na prenovljenih postajah med Jesenicami in Ljubljano ter na progi med Grosupljem in Kočevjem. Vsi ti do zdaj med seboj neodvisni sistemi se bodo s projektom, ki je v teku, tudi povezali in nadgradili, s čimer bo možno centralizirano upravljanje in nadzor ter zajemanje tudi dinamičnih sprememb voznega reda. S sistemi za obveščanje potnikov bo hkrati opremljenih 31 novih lokacij železniških postaj in postajališč na progi med Ljubljano in Šentiljem. Tako so novi informacijski sistemi na progi med Pragerskim in Šentiljem, nameščeni na železniških postajah Šentilj, Pesnica, Maribor, Maribor Tezno, Hoče ter na postajališčih Cirknica in Orehova vas. V smeri od Pragerskega proti Ljubljani pa bodo novi informacijski sistemi nameščeni predvidoma do konca leta 2026.

Vrednost projekta izvedbe potniškega informacijskega sistema znaša slabih šest milijonov evrov, zaključek projekta pa je predviden do konca leta 2026.