Skoči do osrednje vsebine

V Celju o dunajskem modelu gradnje najemnih stanovanj

Minister Simon Maljevac se je minuli petek mudil v Celju, kjer je bil gost na okrogli mizi, na kateri je bilo v ospredju vprašanje, ali je mogoče v Sloveniji vzpostaviti model gradnje javnih neprofitnih stanovanj po dunajskem vzoru. Pred okroglo mizo si je ogledal tudi razstavo Dunajski model socialnih stanovanj v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Po razstavi je ministra Maljevca in državnega sekretarja dr. Klemna Ploštajnerja vodil Christian Schantl, vodja oddelka za mednarodno sodelovanje pri dunajski organizaciji Wiener Wohnen, ki je največja občinska stanovanjska uprava v Evropi. Minister Maljevac je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so v Celju pripravili izjemno zanimivo in informativno razstavo o dunajskem modelu gradnje javnih stanovanj. »Pozdravljam pobudo, da se v javnosti govori o dunajskem modelu, ki mora biti vzor vsakemu mestu in seveda državi, ki želi s svojo stanovanjsko politiko upoštevati zahteve ljudi po kvalitetnih, cenovno dostopnih in varnih najemnih stanovanjih,« je poudaril. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Celje na ogled do 14. aprila.

Minister Simon Maljevac, državni sekretar dr. Klemen Ploštajner in Christian Schantl

Ogled razstave Dunajski model socialnih stanovanj | Avtor: Robi Valenti

Okroglo mizo na temo dunajskega modela socialnih stanovanj je z nagovorom odprl župan Mestne občine Celje Matija Kovač, sledilo pa je krajše predavanje Christiana Schantla o zgodovinskem razvoju dunajske javne stanovanjske politike in njenih glavnih temeljih. Minister Simon Maljevac je na okrogli mizi uvodoma poudaril, da dunajski model javne gradnje zelo dobro pokaže, kakšne rezultate dobimo s pomočjo stanovanjske politike, ki ima jasne cilje. Pri tem je opozoril, da je prav to problem, s katerim se soočamo pri nas, saj stanovanjske politike do zdaj tako rekoč ni bilo. »Stanovanjsko politiko še postavljamo, seveda pa rezultati ne morejo biti vidni v enem letu,« je opozoril. Po ministrovih besedah je velika težava pri nas tudi odsotnost centralnega registra javnih neprofitnih stanovanj.

Christian Schantl

Christian Schantl | Avtor: Robi Valenti

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač | Avtor: Robi Valenti

»Naša ključna naloga je sprejetje sistemskega zakona, ki bo določil vire financiranja, način gradnje ter kdo bo lahko dostopal do tega denarja in pod kakšnimi pogoji. Določiti bomo morali tudi, komu so namenjena ta stanovanja. Pomembno bo tudi oblikovanje razmerja občina-država pri izvedbi projektov. Trenutno imamo zelo intenzivne pogovore z Ministrstvom za finance in Ministrstvom za naravne vire in prostor, kako urediti to področje,« je povedal minister za solidarno prihodnost.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac | Avtor: Robi Valenti

Ministrstvo sicer po njegovih besedah v času do sprejetja sistemskega zakona dela vse, kar lahko v omejenih okvirjih. »To je tudi zadeva, ki smo se je lotili najprej; torej da smo našli način, kako lahko takoj podpremo vse projekte novih javnih najemnih stanovanj, da se začnejo graditi. To smo zelo intenzivno delali v zadnjem letu, in sicer s pogovori z občinami in lokalnimi stanovanjskimi skladi ter republiškim skladom. Tako da imamo zdaj jasen popis projektov. Na podlagi teh podatkov govorimo o številki 5000 stanovanj do konca mandata,« je poudaril Maljevac.

Okrogla miza Dunajski model socialnih stanovanj

Okrogla miza Dunajski model socialnih stanovanj | Avtor: Robi Valenti

Na okrogli mizi so poleg ministra sodelovali tudi Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, Katja Martinčič, vodja sektorja za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja na Mestni občini Celje, Primož Brvar, direktor Nepremičnin Celje in Tim Ratajc, predstavnik Mladinskega sveta Celje. Okroglo mizo je povezoval novinar Vala202 Luka Hvalc.