Skoči do osrednje vsebine

Odprte so prijave za subvencioniranje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu

Družba Borzen, d.o.o., je kot izvajalka javnega poziva Sklada za podnebne spremembe z današnjim dnem omogočila oddajo elektronskih vlog za pridobitev nepovratnih sredstev za nakup ali predelavo tovornih vozil in avtobusov na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko ali vodik ter nadgradnjo tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora.
Posnetek iz zraka dveh tovornjakov, ki prevažata tovor po slikoviti avtocesti, ki prečka živahno zeleno slovensko pokrajino.

Tovornjaka, ki prevažata tovor po slikoviti avtocesti, ki prečka živahno zeleno slovensko pokrajino. | Avtor: Depositphotos

Nepovratna finančna sredstva za spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu so podporni ukrep Sklada za podnebne spremembe, s katerim si na področju varstva okolja prizadevamo za zmanjšanje vplivov iz prometa, tako na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov kot onesnaževal zunanjega zraka iz prometa.

Nepovratna finančna sredstva iz javnega poziva so namenjena nakupu ali predelavi tovornih vozil in avtobusov (sklop A v višini 150.000 evrov) na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko ali vodik za opravljanje prevozov v cestnem prometu in za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči in (sklop B v višini 5.850.000 evrov) nadgradnjo tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora.

Vloge v sklopu A se sprejemajo od 4. marca 2024 od 8. ure dalje do 30. oktobra 2024 do vključno 12. ure, vloge v sklopu B pa se sprejemajo od 4. marca 2024 od 8. ure dalje do 6. maja 2024 do vključno 12. ure. Oddane vloge se obravnavajo po vrstnem redu prejema vlog, pri čemer se odločbe za sklop A izdajajo sproti, v rokih, kot jih določa Zakon o upravnem postopku (ZUP), vloge v sklopu B pa bodo izdane po prejemu in obravnavi vseh vlog, najkasneje do 30. junija 2024.

Več informacij in vloge je dostopnih na spletni strani družbe Borzen.

Javni poziv za izvedbo ukrepa Spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu iz Sklada za podnebne spremembe.