Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Mateja Čalušić v Spodnji Savinjski dolini tudi o umeščanju suhih zadrževalnikov

Ministrica Mateja Čalušić je danes obiskala Spodnjo Savinjsko dolino. Najprej je obiskala govedorejsko kmetijo Čretnik, usmerjeno v prirejo mleka. V nadaljevanju je obiskala tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Občino Žalec. Obisk je zaključila z ogledom predvidenega območja državnega prostorskega načrta, ki predvideva umeščanje suhih zadrževalnikov na kmetijska zemljišča.

Obisk je ministrica Mateja Čalušić začela z obiskom kmetije Čretnik v naselju Pernovo v občini Žalec. Kmetija, ki jo vodi mladi prevzemnik Simon, obdeluje 30 hektarjev kmetijskih zemljišč. So specializirana govedorejska kmetija, usmerjena v prirejo mleka. Zgradili so hlev s prosto rejo za krave molznice in mlado živino, ki je prvi pri nas imel tako imenovani HWF (v angleščini High Welfare Floor). Ta inovativna tla dosegajo visoke standarde, ki kravam molznicam nudijo suh in udoben prostor za bivanje, hkrati pa jim omogočajo naravno obnašanje. Kmetija je lani pridobila tudi naziv Naj hlev.

Ministrica je nato obiskala Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo. Glavna dejavnost je raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju naravoslovja in tehnologije, poleg tega pa opravljajo še strokovno delo kot dejavnost javnih služb s področja kmetijstva in strokovne naloge po pooblastilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Raziskovalno delo je usmerjeno na področja rastlin, tal, okolja, varstva rastlin, agrokemije in pivovarstva. Ministrica si je ogledala inštitut, poskusna polja in laboratorije.

Ob koncu obiska Spodnje Savinjske doline se je ministrica seznanila s predvidenim umeščanjem suhih zadrževalnikov na kmetijska zemljišča v okviru predvidenega državnega prostorskega načrta. Po sestanku s predstavniki kmetov, krajevne skupnosti in občine je v izjavi za medije poudarila, da moramo poskrbeti za kmetijska zemljišča. »Danes sem prišla na teren, da slišim kmete. Razumem njihovo stisko, zato je pomemben dialog. Dokazali smo, da ga znamo dvigniti na višji nivo«. Sicer pa je Ministrstvo za naravne vire in prostor pobudnik državnega prostorskega načrta. Ustanovljena je delovna skupina, ki vključuje vse nosilce urejanja prostora, med katerimi je tudi MKGP.