Skoči do osrednje vsebine

Pismo podpore ministrstva akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) si prizadeva za trajnostni razvoj na vseh področjih, vključno z digitalnim okoljem. Zato z veseljem pristopamo k pobudi Ekologov brez meja za akcijo Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov.

Ministrstvo poziva vse svoje zaposlene, prav tako pa tudi zaposlene na Agenciji za raziskovalno in inovacijsko dejavnost ter javne raziskovalne organizacije in javne infrastrukturne zavode, da se do 16. marca pridružijo mednarodni akciji brisanja nepotrebnih datotek, fotografij in aplikacij na svojih elektronskih napravah.

Ekologi brez meja, ki so znani po uspešnih akcijah Očistimo Slovenijo, so se za leto 2024 odločili, da bodo Slovenijo očistili digitalnih odpadkov, kar bo največji projekt na temo digitalnega čiščenja v državi. Cilj kampanje je opozoriti na problem digitalnega onesnaževanja ter ozaveščati posameznike in organizacije o pomembnosti izbrisa čim večje količine digitalnih odpadkov, vključno z nepotrebnimi aplikacijami, datotekami in multimedijami.

Akcija bo potekala v sklopu globalne pobude Digital Cleanup Day, ki ga obeležujemo 16. marca 2024, ko bodo Ekologi brez meja tudi uradno objavili rezultate o količinah izbrisanih podatkov.

Digitalno čiščenje poteka že od leta 2020 in se izvaja po vsem svetu. Lani se je 400.000 udeležencev akcije iz 108 držav pridružilo izbrisu 4 milijonov gigabajtov digitalnih odpadkov, s čimer so prispevali k zmanjšanju izpustov CO2 za 1,7 milijona kilogramov. Cilj Ekologov brez meja je, da postane Slovenija država z največ izbrisanimi odvečnimi digitalnimi odpadki.

Kot partner v skupnem prizadevanju za čistejše in bolj trajnostno digitalno okolje MVZI podpira cilje te akcije. Digitalna preobrazba je ključnega pomena za razvoj sodobne družbe, vendar pa se zavedamo tudi izzivov, ki jih prinaša digitalno onesnaževanje.

Vabimo torej vse zaposlene na ministrstvu, vse javne raziskovalne organizacije in javne infrastrukturne zavode, da se pridružijo akciji Ekologov brez meja ter s svojim prispevkom pomagajo Sloveniji postati vzor trajnostnega ravnanja v digitalnem svetu.