Skoči do osrednje vsebine

Podpis pogodb projektov v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija Hrvaška

V Ljubljani v Hiši EU je potekal svečan podpis pogodb projektov v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija Hrvaška, ki sta se ga udeležila tudi državna sekretarja, pristojna za kohezijo, Slovenije in Hrvaške, Koprivc in Mikulić. V nagovorih sta poudarila pomen čezmejnega sodelovanja, katerega cilj je ohranjena, odporna in povezana čezmejna regija.
Skupinska fotografija predstavnikov projektnih partnerjev z državnima sekretarjema Koprivcem in Mikulićem

Predstavniki projektnih partnerjev in državna sekretarja, pristojna za kohezijo Slovenije in Hrvaške, Koprivc in Mikulić | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 2

»Čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je z različnimi instrumenti EU podprto že vse od leta 2003. Če izpostavim samo zadnji dve obdobji, pa je bilo v okviru perspektiv od 2007 do 2013 in od 2014 do 2020 odobrenih in izvedenih 137 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 87,6 milijona evrov,« je v uvodu poudaril mag. Marko Koprivc.

V programskem obdobju 2021-2027 ima Interreg program Slovenija Hrvaška, katerega organ upravljanja je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, na voljo nekaj več kot 41,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma skupaj 52,3 milijona evrov.

Koprivc je pozdravil velik interes za program Interreg Slovenija Hrvaška, kar dokazuje tudi zelo veliko število prijav za projekte manjšega obsega. Na razpis, ki je letos prvič objavljen, je prišlo kar 237 projektnih prijav.

Na dogodku so bile podpisane pogodbe za prvih deset projektov prednostne naloge ena Zelena in prilagodljiva regija in prednostne naloge tri Dostopna in povezana regija. Projekti bodo lahko izvajanje začeli že 1. marca 2024. Poteka pa že tudi ocenjevanje projektov prednostne naloge dve, katerih odločitve bodo predvidoma sprejete konec maja 2024 na seji Odbora za spremljanje.