Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Madridu: dobro sodelovanje med Slovenijo in Španijo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je v Madridu srečal s španskim kolegom Fernandom Grande-Marlaskom Gómezom. Ministra sta govorila o aktualnih vprašanjih s področja migracij, schengna, boja proti tihotapljenju ljudi in o poglobitvi policijskega sodelovanja.

Ministra Poklukar in Grande-Marlaska Gómez sta potrdila dobro sodelovanje med Slovenijo in Španijo na področju notranjih zadev. Državi se soočata s skupnimi izzivi, ki od nas zahtevajo skupen in hiter odziv – takšen, ki bo našim državljanom še naprej zagotavljal varno in stabilno okolje.

Schengensko območje in s tem prost pretok ljudi, blaga in storitev je zagotovo ena največjih pridobitev EU, zato si moramo prizadevati za njegovo ohranitev in učinkovito delovanje, je na srečanju dejal minister Poklukar. »Čeprav smo bili zaradi povečane teroristične grožnje v Evropski uniji (EU) in naraščanja organiziranega kriminala v regiji Zahodnega Balkana tako kot sosednja Italija primorani sprejeti težko odločitev in začasno ponovno nadzor na naših notranjih mejah z Madžarsko in Hrvaško, ostajamo veliki zagovorniki schengenskega območja in s tem močno zavezani k odpravi ukrepa, ko bodo razmere to dopuščale,« je povedal. Vse od uvedbe nadzora konec oktobra 2023 smo izrazito okrepili operativno policijsko sodelovanje in pogovore na politični ravni z vsemi našimi sosednjimi državami.

Decembra 2023 je bil po dolgoletnih naporih (tudi po zaslugi španskega predsedstva Svetu EU) dosežen napredek pri oblikovanju skupne migracijske in azilne politike. »Pakt o migracijah in azilu predstavlja dobro osnovo za celostno upravljanje migracij. Za učinkovito izvajanje zastavljenih pravil pa bo ključno usklajeno izvajanje dogovorjenega,« je izpostavil minister Poklukar. Z nezakonitimi migracijami je tesno povezano tihotapljenje migrantov in z njim povezane oblike kriminala. Slovenija se sooča z aktivnostmi kriminalnih združb, vpletenih v tihotapljenje migrantov, zlasti v povezavi z regijo Zahodnega Balkana: »Kazniva dejanja, ki jih preiskujemo, so izrazito mednarodna in zahtevajo široko čezmejno sodelovanje

Sodelovanje slovenske in španske policije poteka tekoče in v duhu dobrega mednarodnega policijskega sodelovanja, še zlasti na področju prepovedanih drog, v okviru skupnih operacij Evropske agencije za mejno in obalno stražo (letos načrtujemo napotitev dveh policistov v Španijo) in pri zagotavljanju varnosti na športnih prireditvah. Kot je v Madridu povedal minister Poklukar, ima španska policija eno boljših ureditev obravnave nasilja v družini, vključno z uporabo elektronskega nadzora nad najhujšimi povzročitelji nasilja v družini. Na srečanju je zato predlagal povezavo obeh policij na tem področju in delovno srečanje.