Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri v Gentu o uniji kapitalskih trgov in konkurenčnosti Evropske unije

V belgijskem Gentu se je danes zaključilo dvodnevno neuradno srečanje Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve, ki se ga je udeležil tudi minister Klemen Boštjančič.
Ministra se rokujeta ob zastavah Belgije in Evropske unije

Rokovanje ministra Boštjančiča in gostitelja, belgijskega ministra Vincenta Van Peteghema | Avtor: Belgijsko predsedstvo Svetu Evropske unije/Vlad Vanderkelen

1 / 3

Ministri so razpravljali o uniji kapitalskih trgov, projektu, s katerim si Evropska unija (EU) prizadeva povečati učinkovitost in okrepiti povezanost evropskih kapitalskih trgov. V tej luči Evropska komisija pomembno vlogo daje tudi finančnemu izobraževanju in izboljšanju finančne pismenosti, ki lahko prispeva k večjemu zaupanju v kapitalske trge, spodbudi posameznike k bolj premišljenim naložbam in omogoči boljše razumevanje tveganj ter priložnosti. Prizadevanja na tem področju podpira tudi Slovenija, ki je sprejela lastno strategijo razvoja kapitalskih trgov in je tudi uspešno izdala ljudsko obveznico, kar je pomemben mejnik z vidika spodbujanja delovanja kapitalskih trgov.

Med delovnim kosilom so spregovorili o naložbah Evropske investicijske banke, ki jih je predstavila nova predsednica banke Nadia Calvino. Razprava se je povezovala tudi s temo konkurenčnosti EU, saj je za reševanje trenutnih izzivov potrebnih več naložb, ki morajo biti tudi bolj učinkovite. Med drugim bi morale biti v večji meri povezane z dvojnim digitalnim in zelenim prehodom, spodbujanjem inovacij in krepitvijo konkurenčnosti EU.

V sklopu priprave Poročila o prihodnosti konkurenčnosti EU so ministri opravili neformalno razpravo z dr. Mariem Draghijem, ki je zadolžen za pripravo poročila.

O prihodnosti evropskih finančnih in kapitalskih trgov je v Gentu govorila tudi Evroskupina, ki je imela poleg tega na dnevnem redu še razpravo o makroekonomskih razmerah in zimski gospodarski napovedi Evropske komisije.