Skoči do osrednje vsebine

Višanje ravni digitalnih kompetenc in navduševanje za tehniške poklice tudi med počitnicami

Naslednji teden se za otroke in dijake Jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Podravske regije začnejo zimske počitnice. S pomočjo naših sofinanciranj bodo mladi krepili digitalne kompetence tudi v tem času.
Otroci med počitnicami med usposabljanjem na fakulteti.

Delavnice potekajo tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Zahvaljujoč razpisom MDP za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev so poučne počitniške delavnice lahko brezplačne in po navadi je gneča.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru tradicionalno organizirajo počitniške šole za osnovnošolce in srednješolce v zimskih in poletnih počitnicah. Vodijo jih profesorji in asistenti, vključujejo pa tudi študente, saj z njimi mladi še lažje vzpostavijo dialog in razvijajo kritično mišljenje. Z aktivnim sodelovanjem mladi nadgradijo svoja znanja, morebiti pa dobijo še navdih za izbori karierne poti, ko spoznajo delovno okolje, pogoje dela, informacije o študiju in fakulteti, raziskovalnem delu, študentskem življenju. Aktivnosti za mlade med počitnicami pomagajo tudi staršem in marsikatero zagato s časom obrnejo v zabavno in poučno dogodivščino.

Na FERI-ju, Koroška cesta 46, bosta naslednji teden dve delavnici za dijake oziroma za dijake in študente. Prva, Internet stvari z mobilno aplikacijo v telekomunikacijah, bo tridnevna (od 26. do 28. februarja, skupno 22 ur). Druga, Načrtovanje tiskanih vezij z orodjem Altium: spoznavanje orodja in postopkov, pa bo štiridnevna (od 26. do 29. februarja, skupno 22 ur).

Delavnica Internet stvari z mobilno aplikacijo v telekomunikacijah je primerna za dijake srednjih šol, udeleženci pa se bodo poglobili v eno najatraktivnejših področij sodobnih telekomunikacij – internet stvari (IoT). S praktičnimi primeri bodo šli tudi po etapah razvoja sistemov. Po zaključku počitniške šole udeleženci prejmejo potrdilo, predznanje programiranja v razvojnem okolju Android Studio ni potrebno, za opremo in material pa poskrbijo na fakulteti.

Na drugi delavnici na FERI-ju, Načrtovanje tiskanih vezij z orodjem Altium: spoznavanje orodja in postopkov, ki je primerna za dijake srednjih šol in študente pa bodo udeleženci spoznali s pripravo, načrtovanje in izdelavo tiskanih vezij za praktični primer krmilnega vezja enosmernega motorja. Na koncu delavnice bodo sposobni načrtovati svoja tiskana vezja, ki jih bodo lahko tudi posredovali v izdelavo izbranemu ponudniku.

Takoj po počitnicah (od 4. do 23. marca) na FERI-ju začnejo še s šolo, na kateri se bodo osnovnošolci in osnovnošolke od 5. razreda naprej naučili osnovnih veščin programiranja. Prijave zanjo so že zaključene. Tudi to sofinanciramo MDP.

Aktivne in poučne počitnice s pomočjo financiranja MDP pripravljajo tudi na osnovni šoli Bojana Ilicha v Mariboru. Tam bo v času zimskih počitnic (od 26. do 28. februarja, vsak dan od 8.00 do 13.30, skupno 22 ur) brezplačna delavnica in hekaton Uporaba umetne inteligence in napredna robotika (za otroke od 6 do 12 let). Na urah Lego robotike se bodo otroci srečali z zanimivimi načrti, poučnimi nalogami in super idejami s področja robotike, blokovnega programiranja, logičnega razmišljanja, algoritmov ter spoznavali temeljne koncepte umetne inteligence in njen vpliv na vsakdanje življenje, naučili pa se bodo tudi spletnega bontona in pravilne rabe interneta.