Skoči do osrednje vsebine

Sprejet sklep o vrednosti točke za določitev vrednosti stanovanja

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je sprejel sklep, s katerim se je določila nova vrednost točke za določitev vrednosti stanovanja.

Gre za osnovo, po kateri se določa višina najemnine v neprofitnih stanovanjih, ki se bo tako uskladila z rastjo cen življenjskih potrebščin v letu 2023. Ta je znašala 4,2 odstotka, kar pomeni, da je nova spremenjena vrednost točke 3,65. Sklep začne veljati 1. aprila 2024.

Dvig najemnin bo skladom, tako Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije kot lokalnim skladom, omogočil, da pridobijo več finančnih sredstev, ki jih bodo lahko namenili za obnovo fonda neprofitnih stanovanj. S tem se bo posredno povečala tudi možnost za zaustavitev negativnega trenda odprodaje občinskih neprofitnih stanovanj, ki jih občinski skladi prodajajo, da pridobijo nujna sredstva za vzdrževanje svojega fonda.

Ob tem na ministrstvu poudarjamo, da so najemnine v neprofitnih stanovanjih še vedno dostopne, saj bodo njihov dvig relativno nizek. Socialno šibkejši pa bodo še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine, katere znesek se bo tudi uskladil z višjo najemnino.