Skoči do osrednje vsebine

Minister za vzgojo in izobraževanje na zasedanju Vrh spretnosti 2024

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je z delegacijo v Bruslju udeležil konference Vrh spretnosti 2024 (angleško Skills Summit), ki sta jo organizirali Vlada Kraljevine Belgije in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, z naslovom: Spretnosti za prihodnost: graditi mostove do novih priložnosti.
Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda med razpravo na konferenci.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je poudaril pomen povezovanja med disciplinami in sektorji, sedanjostjo in prihodnostjo, pomen koriščenja in soustvarjanja novih priložnosti ob skrbi za blagostanje vsakega posameznika in skupnosti. | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 3

Po javni otvoritvi in obisku izbranih pobud partnerskega sodelovanja na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki sta potekala 21. februarja, so 22. februarja na konferenci razpravljali o nacionalnih vizijah, politikah in praksah razvijanja ter uporabe spretnosti za koriščenje priložnosti, ki jih odpirajo sodobni preobrazbeni procesi, tako na nacionalni kot na globalni ravni. Raziskave kažejo, da so za trajnosten gospodarski in družbeni razvoj potrebne celovite sistemske politike in ukrepi za zagotavljanje enakih priložnosti ter spodbud vsem za izobraževanje in učenje skozi vse življenje.

Minister dr. Felda je sodeloval v razpravah o vizijah spretnosti in zagotavljanju enakih priložnosti v izobraževanju ter usposabljanju odraslih. Poudaril je pomen povezovanja med disciplinami in sektorji, sedanjostjo in prihodnostjo, pomen koriščenja in soustvarjanja novih priložnosti ob skrbi za blagostanje vsakega posameznika, skupnosti in planeta. Kot je dejal, so potrebne celovite strateške usmeritve, ki vključujejo vizije vseživljenjskega razvijanja spretnosti za delo in življenje v skupnosti. V Sloveniji takšen pogled zasledujejo vse temeljne razvojne strategije in ukrepi. Med temi je izpostavil Kompetence 2023-2029, program Zelen in odporen prehod v Družbo 5.0 in Platformo za napovedovanje kompetenc.

Minister je v razpravi o pravičnosti v izobraževanju in usposabljanju odraslih poudaril pomen svetovalne podpore, ki jo v Sloveniji zagotavljamo z javno službo, namenjeno vsem odraslim, ob posebni pozornosti ranljivim skupinam. Kompetence za prihodnost, vseživljenjsko učenje in socialna razsežnost so glavne razvojne usmeritve tudi na ravni visokošolskega izobraževanja. V izobraževanju in usposabljanju za trg dela je minister med ukrepi, ki naslavljajo posebnosti ranljivih skupin, izpostavil Projektno učenje za mlajše odrasle in delavnice Kompetentna Slovenija. "Uspešnost vseh teh pobud je v veliki meri plod dobrega sodelovanja različnih partnerskih institucij in organizacij", je sklenil minister in se zahvalil za priložnost vzajemnega učenja o trajnostnih oblikah sodelovanja za spretnosti.

V sklepni izjavi je minister dr. Felda poudaril pomen krepitve sodelovanja in raziskovanj za razumevanje vseh razsežnosti človeškega bitja, izboljšanje inteligence strateškega napovedovanja in koalicij tako na nacionalni kot mednarodni ravni.

Minister dr. Felda se je ob robu konference srečal še z direktorjem za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjažem Grudnom. Spregovorila sta o dejavnostih sodelovanja pri pobudi Evropsko leto izobraževanja za digitalno državljanstvo 2025 in o pripravi mednarodne konference, ki jo bo v tem okviru gostila Slovenija.