Skoči do osrednje vsebine

Zaostritev zakonodaje in preventivne aktivnosti za odpravo huliganstva v športu

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta se srečala s predsednikoma Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije Franjem Bobincem in Radenkom Mijatovićem.

Vsi so ostro obsodili huliganstvo in nasilje na nedavni nogometni tekmi v Murski Soboti in nasploh na športnih prireditvah, srečanje pa ocenili kot zelo operativno in učinkovito.

Sogovorniki so se dogovorili, da se v naslednjem tednu sestanejo strokovnjaki iz ministrstev za notranje zadeve ter za gospodarstvo, turizem in šport, iz Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. Delovna skupina, ki jo bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin, bo iskala dodatne rešitve tako pri kaznovalni politiki kot pri preventivi.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku povedal minister Boštjan Poklukar, bomo v Ministrstvu za notranje zadeve pristopili k zakonodajnim spremembam. »Ministrstvu za pravosodje bomo predlagali dopolnitve Kazenskega zakonika, s katerimi bomo zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije bomo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike. Pripravljamo nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. V tem okviru bomo umestili prekršek na športnih prireditvah tudi v ta zakon,« je napovedal Poklukar. Poudaril je, da si ne želimo, da tribune postanejo bojišče huliganov.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han
 je povedal, da šport Slovence združuje in v športu smo vsi enaki. »Zagotoviti moramo takšne pogoje, da se bodo najprej športniki dobro in varno počutili in seveda vsi, ki športne prireditve obiskujejo in ki imajo dobre namene.« Poudaril je pomen preventive, kjer »bomo morali vsi skupaj narediti, da bomo ozaveščali Slovenke in Slovence, navijače in navijačice, da so to dogodki druženja in veselja. Verjamem, da bomo lahko tako vsi skupaj ponosni na športne organizatorje, na vse prostovoljce in tudi na naše športnike,« je dejal Han.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac
 je pozdravil zaostritev zakonodaje področju, s čimer bi zagotovili »da bodo v športu uživale družine, da se bodo mladi lahko razvijali v še boljše osebnosti, da bomo imeli veliko navijačev, nenazadnje da bodo pokrovitelji še vedno sponzorirali v šport.« Skozi podobne dogodke, kot se je dogodil, bi se namreč umaknili športniki, mladi, starši, pokrovitelji, »zato se mi zdi izredno pomembno, da smo na današnjem sestanku dogovorili delovno ekipo, da smo se dogovorili za naslednje korake in da bo šport še naprej, v to sem trdno prepričan, ne samo v tem olimpijskem letu 2024, ampak tudi v prihodnje, povezoval ljudi, navdihoval mlade in da bomo na naš šport in športnike v Sloveniji lahko ponosni

Predsednik Nogometne zveze Slovenije in Radenko Mijatović
 je izpostavil, »da dogajanje na športnih dogodkih, predvsem v nogometu, v zadnjem obdobju eskalira, posebej v postkovidnem obdobju, ne samo v Sloveniji, ampak tudi po celi Evropi.« Ob tem je poudaril tudi pomen dela s klubi in navijači, da bodo razumeli, »da je to obnašanje in nasilje, huliganstvo predvsem, nevarno za akterje na igriščih in tudi za njih same. Zato si ne smemo zatiskati oči, moramo narediti vse, kar je v naši moči, da ta trend obrnemo oziroma da športne dogodke pripeljemo na raven, da so užitek za vse.«

Ozadje

Na tekmi med nogometnima kluboma Mura in Maribor 18. februarja 2024 v Murski Soboti je bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Glede konkretnega dogodka na nogometni tekmi v Murski Soboti je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski postopek. Pri tem ugotavlja, ali je imetnik licence zasebnega varovanja, ki je na dogodku opravljal storitev zasebnega varovanja, izvajal svoje naloge skladno z določbami Zakona o zasebnem varovanju in dovoljenjem pristojne upravne enote. Minister Poklukar je tudi že zahteval poročilo policije o njihovih ukrepih v povezavi z varovanjem nogometne tekme.