Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Boštjan Šefic zaključil z individualnimi pogovori v Braslovčah

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne danes zaključil z dvodnevnimi individualnimi pogovori z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev, v Braslovčah.

Državni sekretar Šefic je pogovore ocenil kot konkretne, podrobne, izčrpne in konstruktivne. Podani so bili odgovori na konkretna individualna vprašanja kot tudi na splošna.

Individualni pogovori s posameznimi lastniki objektov trajajo več kot 20 minut oziroma toliko časa, kolikor je potrebno, da lastniki objektov prejmejo odgovore na vprašanja. Zato je celotna aktivnost v Braslovčah trajala dlje od načrtovane. V kolikor odgovorov vladna služba in strokovnjaki tehnične pisarne ne morejo zagotoviti takoj, se dogovorijo, da zainteresirani naknadno dobijo vse informacije. Razmišljanje lastnikov o eni izmed štirih možnosti, ki jih država ponuja v primeru odstranitve objektov, ki jih sodelavci vladne službe in strokovnjaki tehnične pisarne na individualnih pogovorih pridobijo, so pomembna za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti.

V prihodnjih dneh bodo vsi, ki so bili prisotni na individualnih pogovorih v Braslovčah, prejeli kratke zabeležke srečanj in bodo lahko podali svoja dopolnila in postavili še dodatna vprašanja.

Sodelavci Službe Vlade za obnovo po poplavah in plazovih in strokovnjaki Državne tehnične pisarne so od ustanovitve vsem prizadetim v poplavah na voljo za vprašanja, poizvedovanja in nasvete. K reševanju individualnih problemov in individualnih situacij se pristopa z veliko skrbnostjo, da se podajo vse razpoložljive informacije, predstavi celoten postopek, opozori na potrebno pripravo lastnikov ter se seznani z njihovim razmišljanjem in njihovimi izzivih. Pomembno je, da ne pade senca dvoma na natančno opredeljen postopek odstranitve objektov, ko bi zaradi visoke ogroženosti zaradi poplav, erozije, zemeljskega ali hribinskega plazu kot posledice poplav in plazov in s tem povezane visoke nevarnosti porušitve ali znatnega poškodovanja objektov lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi.

Na vseh individualnih pogovorih se uvodoma in nato dodatno še v individualnih pogovorih predstavi časovnica nadaljnjih aktivnosti. Strokovna mnenja, ki so podlaga za odstranitev se določijo s sklepom vlade, v katerem se opredeli in utemelji, da je zaradi zavarovanja življenja in zdravja ljudi odstranitev objektov nujno potrebna in v javno korist, lahko pričakujejo konec marca oziroma v začetku aprila; sklep bo temeljil izključno na strokovnem mnenju, ki ga bo nato potrdil Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo, sledila bo javna razgrnitev, konec maja odgovori na pripombe zainteresirane javnosti. Sledijo cenitve, junija in julija pa pogodbe. Prvi paket je že v obravnavi in potrjevanju na Svetu za obnovo po poplavah in ga pričakujemo v teh dneh, ostali paketi sledijo. Prioriteta so tisti, ki so v poplavah izgubili vse.

Državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic je že večkrat poudaril, da se vsi, ki delajo na projektu poplavne obnove zavedajo položaja ljudi, ki so jih prizadele poplave. Zato so se tudi prvič odločili za individualne pogovore, kjer se v dialogu z ljudmi posvečajo reševanju njihovih izzivov in potreb.