Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Boštjan Šefic z individualnimi pogovori danes in jutri v Braslovčah

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne danes, 20. februarja, in jutri, 21. februarja, v Braslovčah.

Danes je opravil individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev. Kot je pojasnil, vsi postopki, ki so predvideni glede nadomestnih gradenj, potekajo v skladu z načrti. Prvi paket strokovnih mnenj je bil že izdelan in poslan Svetu za obnovo po poplavah.

»Veseli me, da smo danes odgovorili na številna vprašanja, če pa odgovorov še nismo mogli zagotoviti, smo se dogovorili, da zainteresirani naknadno dobijo dodatne informacije. Dogovorili smo se tudi, da v prihodnje dobijo zabeležke srečanj in lahko postavijo dodatna vprašanja. Pogovori so potekali individualno in z vsemi so bili zelo konstruktivni,« je povedal državni sekretar Šefic ter dodal, da so bili pogovori izčrpni, potekali pa so v konstruktivnem vzdušju.

»Veliko je bilo vprašanj, ki so vezana na časovnico. Predvidevamo, da bodo strokovna mnenja za evidentirane objekte, ki so ta trenutek na seznamu, zaključena konec marca oz. v začetku aprila. Ne moremo pričakovati, da bodo vsa končana naenkrat, ampak bodo rešena v paketih. Prvi paket je že v obravnavi in potrjevanju na Svetu za obnovo po poplavah in ga pričakujemo v teh dneh, ostali paketi sledijo«, je pojasnil Šefic.

»Ta naravna nesreča je povzročila veliko škodo in prizadela številne ljudi. Absolutno neodgovorno od slehernega od nas bi bilo, da bi na kakršen koli način zavirali drug drugega, bodisi s cenami ali kako drugače. Kdor koli bi na tej nesreči gradil dobičke ali zasebne interese, je popolnoma nesprejemljivo. Verjamem, da bomo vsi, ki smo tako ali drugače vključeni ali prizadeti, seveda ravnali razumno, preudarno in zavedajoč se, da rešujemo eksistenčna vprašanja ljudi,« je bil jasen državni sekretar Šefic.

Izrazil je prepričanje, da lahko se stvari lahko uredijo na primeren način in »da iz te krize pridemo kot zmagovalci, kot družba, ki je znala rešiti veliko in težko situacijo.«

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah z individualnimi pogovori v Braslovčah nadaljuje jutri, v sredo, 21. februarja.