Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministra za šport Matjaža Hana: »Namesto praznika nogometa nedopusten izbruh huliganstva.«

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ostro obsoja incident, ki se je zgodil na nedeljski tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom. Minister Han je izrazil ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in nesprejemljivega navijanja, ki vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi.

Minister pristojne institucije poziva, da raziščejo primer in ustrezno sankcionirajo kršitelje. Poškodovanim tekmovalcem pa želi čimprejšnje okrevanje. Inšpektorat za šport je že uvedel inšpekcijski nadzor. 

Minister, pristojen za šport, Matjaž Han, ostro obsoja nedeljski incident na nogometni tekmi: »Včeraj bi moral biti praznik nogometa in veselja. Namesto tega smo bili priča izbruhu huliganstva. Ostro obsojam vsakršno nasilje in nesprejemljivo obnašanje kogarkoli in kjerkoli v športu, kar vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi.« Minister ob tem poudarja pomen športa: »Šport nas združuje in povezuje ter ima pomembno vlogo pri spodbujanju solidarnosti, strpnosti in odgovornosti v družbi. Obenem je šport pomemben motivator pri vzgoji naših otrok in mladine ter pooseblja pozitivne vrednote, kot so pogum, vztrajnost, solidarnost, sodelovanje in timski duh. Ena najpomembnejših pa je spoštovanje. Spoštovanje vsakogar – tudi takrat, ko zmaguje nasprotnik. Ne nazadnje to je šport.«

Minister Han želi poškodovanim nogometašem čimprejšnje okrevanje. Obenem pa poziva: »Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na tokratni prireditvi ter odločno ukrepajo proti povzročiteljem. Navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji, pa pozivam, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja.«

O vsem tem je minister danes že govoril z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Inšpektorat Republike Slovenije za šport pa je tudi obvestil ministra, da je v skladu s svojimi pristojnostmi po uradni dolžnosti že začel inšpekcijski postopek, v katerem bo preveril, ali je bila športna prireditev organizirana v skladu z zakonodajo o organizaciji športnih prireditev. Inšpektorat v tem postopku sodeluje tudi s policijo.

Na ministrstvu poudarjamo, da morajo biti športne prireditve varne za vse udeležence, zato mora veljati popolna ničelna toleranca do vseh negativnih pojavnih oblik v športu (sovražni govor, diskriminacija, izločevanje, verbalno ali telesno nasilje). Skladno z Evropskim modelom športa, katerega pobudnica je bila v času slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021 prav Slovenija, ponovno opozarjamo na temeljne vrednote športa, etiko in moralo, ki so pogoj za integriteto športa.