Skoči do osrednje vsebine

Vljudnostno srečanje ministra Poklukarja s šefom policije Severne Makedonije Tasevskim

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na vljudnostnem obisku sprejel dr. Saša Tasevskega, direktorja Uprave za javno varnost Ministrstva za notranje zadeve Severne Makedonije, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku pri generalnem direktorju policije mag. Senadu Jušiću.

Slovenija in Severna Makedonija sta prijateljski državi. Sodelovanje med državama je odlično in poteka na vseh področjih. Prav tako je po besedah ministra Poklukarja sodelovanje odlično med ministrstvoma in policijama obeh držav, s čimer se je strinjal tudi Tasevski.

Dobro sodelujemo tudi v okviru neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev Jugovzhodne Evrope proti trgovini z ljudmi, ki je je bila ustanovljena na pobudo Slovenije v okviru Brdo procesa oktobra 2010. Člani se od takrat redno sestajajo, si izmenjujejo dobre prakse in razpravljajo o področjih skupnega delovanja. Dobro sodelovanje pa je potrdila tudi nedavna donacija sestavnih in nadomestnih delov za helikopter. »Verjamem, da je Slovenija s tem prispevala h krepitvi opravljanja delovnih nalog makedonske policije,« je povedal minister.

Ob tej priložnosti je minister Poklukar ponovno poudaril, da je Slovenija dolgoletna podpornica Severne Makedonije na njeni evropski poti in se po njenem polnopravnem članstvu v Natu – Severnoatlantskem zavezništvu (angleško North Atlantic Tretay Organization) marca 2020 osredotoča na prenos slovenskih izkušenj v pogajalskem procesu v Evropsko unijo.