Skoči do osrednje vsebine

Novosti na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v torek, 13. februarja 2024, v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije podjetjem predstavilo novosti na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo.
Dvorana, polna udeležencev, ki so prisluhnili predstavitvi novosti na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo.
1 / 2

Predstavitve novosti so se udeležili predstavniki več kot štiridesetih različnih podjetij. Generalna direktorica Direktorata za notranji trg, mag. Karla Pinter, je uvodoma predstavila pomen nadzora izvoza blaga z dvojno rabo, nato pa so bile udeležencem podrobno predstavljene zakonodajne novosti na področju blaga z dvojno rabo.

Zaradi spremembe režima nadzora izvoza na ravni Evropske Unije z Uredbo (EU) št. 2021/821 se je namreč s 6. januarjem 2024 začela uporabljati nova nacionalna Uredba o postopkih na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo, ki je bila sprejeta na podlagi spremenjenega Zakona o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo.

Spremembe vključujejo nove nadzore pri izvozu blaga z dvojno rabo, in sicer se nadzor med drugim širi tudi nad kibernetsko nadzorno tehnologijo, uredba pa ureja tudi obveznost pridobitve individualnega izvoznega dovoljena za blago, ki ga ni na seznamu in bi lahko bilo uporabljeno za kršenje človekovih pravic, javnega reda ali v teroristične namene. Uredba uvaja tudi obveznost potrebne skrbnosti pri izvozu blaga za kibernetski nadzor, poleg tega pa ureja način vzpostavitve nacionalnih seznamov za nadzor izvoza blaga.

Udeleženci so se seznanili tudi z novostmi iz omenjenih zakonodajnih sprememb, ki se nanašajo na elektronski sistem eLicensing, in praktično uporabo le-tega. Ob koncu srečanja pa je sledila še razprava o odprtih vprašanjih in izzivih na področju izvoza blaga z dvojno rabo.