Skoči do osrednje vsebine

Seja Odbora za preverjanje Alpske konvencije

Visoki predstavniki držav pogodbenic Alpske konvencije so se pod okriljem slovenskega predsedovanja srečali na 35. redni seji Odbora za preverjanje, ki je na povabilo pogodbenice Kneževine Monako potekala v Monte Carlu.
predstavniki pogodbenic mesd zasedanjem sedijo za mizami

Zasedanje Odbora za preverjanje Alpske konvencije | Avtor: Majda Lovrenčič

1 / 2

Tokratno zasedanje odbora je bilo namenjeno postopku poglobljenega preverjanja Protokola ohranjanja tal, s poudarkom na ohranjanju tal na mokriščih in barjih. Tematiko so obširno predstavili strokovnjaki in izvedenci za tla in mokrišča iz Švice, Italije, Nemčije in Avstrije, pogodbenice pa so opravile tudi širšo razpravo o nadaljnjih postopkih pri pregledu nacionalnih predpisov, pripravi skupnega poročila ter priporočilih za nadaljnje korake na področju ohranjanja tal in mokrišč.

Odbor za preverjanje je na kratko obravnaval tudi osnutek zaključnega poročila v rednem postopku preverjanja izvajanja alpske Deklaracije o prebivalstvu in kulturi ter izvedel razpravo o možnosti izrednega preverjanja izvajanja protokola na temo energije.

Pogodbenice so bile zaprošene tudi za oddajo poročila o izvajanju priporočil na področju ekonomične rabe tal, kjer številne ukrepe Slovenija že izvaja.