Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva ob primerih spolnega nasilja v Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga

Ministrstvo za solidarno je bilo obveščeno o primerih spolnega nasilja nad uporabniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga na Igu. Na ministrstvu zagovarjamo stališče ničelne tolerance do vsakršnega nasilja in obsojamo vsako tovrstno dejanje.

Ob seznanitvi z zadevo je ministrstvo nemudoma stopilo v stik z vodstvom zavoda in prosilo za podrobno pojasnilo o dogodkih. Vodstvo je strokovne službe in kabinet ministrstva takoj podrobno seznanilo z obema zadevama.

V skladu s poročili vodstva ugotavljamo, da je le-to v obeh primerih spolnega nasilja ukrepalo v skladu z veljavno zakonodajo in predpisanimi protokoli, poskrbelo za zaščito žrtev ter primer predalo pristojnim institucijam.

Navkljub vmesni ugotovitvi o sicer pravilnem postopanju vodstva pa nas vendarle žalosti, da je bilo o tej zadevi in postopku ministrstvo obveščeno pozno, šele v času usklajevanju odgovora na novinarsko vprašanje, ki ga je bilo časopisno uredništvo naslovilo na zavod, in ne takoj ob dogodkih samih.

Minister Simon Maljevac ob tem vnovič poudarja, da je vsakršno nasilje, tudi spolno, nedopustno: »Toliko bolj me žalosti, ko govorimo o nasilju nad posameznicami in posamezniki iz družbeno šibkejših skupin, v katere uporabnice in uporabniki storitev CUDV nedvomno sodijo. Zavedamo se, da primeri nasilja v socialnovarstvenih zavodih, ki so v preteklih mesecih prišli v javnost, niso prvi in najbrž tudi ne edini. Vendarle pa je prav, da je ob ustanovitvi solidarnostnega ministrstva tudi odprl prostor, kjer lahko o nevarnostih nasilja vsi spregovorimo na glas – ministrstvo, pristojne institucije in žrtve.« 

Ministrstvo za solidarno prihodnost je pristojno za področje dolgotrajne oskrbe ter zavode za usposabljanje, delo in varstvo. Že ob primerih lanskoletnega nasilja nad starejšimi smo vzpostavili posebno delovno skupino, ki je oblikovala dokument s seznamom ukrepov za preprečevanja tovrstnega nasilja in se ob tem preoblikovala v stalno posvetovalno telo pri ministru.