Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo glede izbora varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obvešča, da bo v kratkem ponovilo razpis za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na objavljen razpis za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano so se namreč prijavili trije kandidati, od teh dva nista izpolnjevala zahtevanih pogojev, tretji kandidat pa ni zadostil merilom komisije.

Konec leta 2023 je takratnemu varuhu odnosov v verigi preskrbe s hrano potekel petletni mandat. MKGP je zato 9. novembra 2023 objavil javni poziv zainteresiranim kandidatom, da kandidirajo za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Namen razpisa je bil izbrati kandidata, ki bi zasedel to ključno vlogo in zagotovil kakovostno izvajanje nadzora nad nepoštenimi praksami v verigi preskrbe s hrano. Na razpis so se v predvidenem roku prijavili trije kandidati. Dva od teh kandidatov nista izpolnjevala zahtevanih pogojev glede desetih let delovnih izkušenj na področju pridelave, predelave, distribucije ali prodaje živil ali živilskih proizvodov.

Tretji kandidat, ki je izpolnjeval pogoje, je bil povabljen na razgovor, vendar se po opravljenem temeljitem razgovoru s kandidatom komisija zanj ni odločila. Kljub temu, da so na MKGP prispele tri prijave, ustreznega kandidata, ki bi zadostil zahtevanim merilom komisije, ni bilo možno izbrati.

Razpis za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano bo MKGP kratkem ponovil. Pri ponovljenem razpisu bodo upoštevana zakonsko določena merila in zahteve, potrebne za uspešno izvajanje te funkcije.