Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Boštjan Šefic z individualnimi pogovori nadaljeval v občini Polzela

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je danes na Polzeli s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne nadaljeval pogovore z lastniki objektov predvidenih za morebitno odstranitev. Individualni pogovori potekajo kot načrtovano in bodo z vsemi lastniki objektov na seznamu zaključeni do konca meseca februarja.
Sogovorniki sedijo za mizo.

Državni sekretar Boštjan Šefic z individualnimi pogovori nadaljeval v občini Polzela | Avtor: KPV

V izjavi za medije je državni sekretar Šefic ponovno pojasnil postopek oblikovanja seznama evidentiranih območij in objektov, ki so ogrožena ali evidentirana za možno odstranitev in nadaljnje korake.

"Dejstvo, da je objekt uvrščen na seznam za možno odstranitev, ne pomeni, da so zanj že ugotovljeni in izkazani razlogi za odstranitev. Državna tehnična pisarna pripravlja strokovna mnenja na podlagi strokovnih podlag posameznih institucij in strokovnjakov za vsak objekt posebej. Ta mnenja bodo posredovana v celovito presojo Svetu za obnovo po poplavah. Če bo v potrjenem strokovnem mnenju konkretni objekt dejansko predviden za odstranitev, bo sledila javna razgrnitev, na kateri bodo lahko lastniki in zainteresirana javnost v roku 15 dni podali pripombe, mnenja in predloge. Na podlagi tega se bodo oblikovali končni predlogi, ki jih bo potrdila vlada. V sklepih vlade bo utemeljeno, da je zaradi zavarovanja življenja in zdravja ljudi odstranitev določenih objektov nujno potrebna in v javno korist."

Državni sekretar Šefic je poudaril, da je postopek sicer dolgotrajen in zahteven, a minimalizira možnost morebitnih napak.

Zavrnil je tudi navedbo, da je vladna služba že določila prvih dvajset objektov, predvidenih za selitev. Pojasnil je, da je bilo prvih dvajset strokovnih mnenj posredovanih Svetu za obnovo, ki ga vodi Marjan Pipenbaher. Šele na podlagi njihove potrditve se bodo naredili naslednji koraki - torej javna razgrnitev sklepov.

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah si želi delo opraviti kar se da hitro, učinkovito in transparentno. Namen individualnih pogovorov je lastnikom objektov predstaviti vse razpoložljive informacije, jih seznaniti s postopkom ter pridobiti podatke o njihovih razmišljanjih in izzivih.