Skoči do osrednje vsebine

Zaživela Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji, ESERO Slovenia

V Centru Noordung je bila danes uradna otvoritev Evropske pisarne za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji, ESERO Slovenia. ESERO Slovenia vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v partnerstvu s Centrom Noordung. Z vključevanjem vsebin s področja vesoljskih tehnologij v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje želimo med mladimi povečati interes za naravoslovne poklice.

Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja (angleško European Space Education Resource Office - ESERO) je projekt Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA). Namen programa je povečati interes med mladimi za nadaljnje izobraževanje na področju naravoslovnih znanj - znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike  (angleško science, technology, engineering, and mathematics - STEM) z namenom delovanja na področju vesolja. V okviru programa se pripravlja in spodbuja vključevanje vsebin s področja vesoljskih tehnologij v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje, kar naj bi prispevalo k prepoznavnosti teh vsebin med mladimi.

"Slovenija se je za sodelovanje v projektu ESERO odločila predvsem kot odgovor na vedno znova izpostavljene izzive podjetij, da njihovo rast ovira pomanjkanje visoko usposobljenega kadra na področjih STEM, ki je ključnega pomena za razvoj vesoljskega sektorja. Slovenija je prva izmed pridruženih članic ESA, ki se je pridružila temu programu. To je za nas zelo pomembno. Energijo mladih vidim kot pravo silo za pozitivne spremembe, tudi na področju vesolja," je poudarila Tanja Permozer, vodja Slovenske vesoljske pisarne.

Dogodka se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predstavnica ESE, vodja oddelka za STEM in inspiracijo na Uradu za izobraževanje Monica Talevi ter koordinatorka projektov ESERO in STEM izobraževanja Clara Cruz Niggebrugge.

ESA je oblikovala program ESERO, ker se s težavo glede pomanjkanja tehničnega kadra srečujejo tudi v drugih evropskih državah. H programu se lahko po lastni presoji vključijo države članice ali pridružene članice ESA. V program je trenutno vključenih kar 22 članic.

ESERO Slovenija vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v tesnem partnerstvu s Centrom Noordung. Ob stalni podpori ESE uporablja svoje bogate izkušnje na področju podpore izobraževanju STEM ter obsežno mrežo izobraževalnih ustanov in šol po vsej Sloveniji, s čimer bo lahko zagotovil velik učinek dejavnosti ESERO po celotni državi.

V preteklem mesecu je ESERO Slovenija že izvedel temeljito študijo o izobraževalnem okolju STEM in vesoljskem sektorju v državi. Izvedli so že tudi nekaj usposabljanj, povezanih z interdisciplinarnimi šolskimi projekti ESA, in prevedli didaktične vsebine iz zbirke ESA »Uči z vesoljem«. V Centru Noordung je bil 4. decembra 2023 organiziran izobraževalni pogovor med poletom z astronavtom ESA Andreasom Mogensenom.

Akreditirana usposabljanja za učitelje in vzgojitelje od zgodnjega otroštva do višjih razredov srednjih šol so ključna dejavnost ESERO Slovenija, na katerih bodo predstavljeni najsodobnejša vesoljska področja, kot sta opazovanje Zemlje in vesoljske tehnologije. Prek ESERO Slovenija bodo na spletni strani ESERO brezplačno na voljo didaktična gradiva za različne starostne skupine, ki bodo pokrivala različne kurikularne teme STEM. Poleg tega bo ESERO Slovenija v sodelovanju z nacionalno vesoljsko industrijo in akademsko sfero v okviru sheme "Vesolje gre v šolo" ponudil tudi navdihujoče dogodke za učence in njihove družine, kot so "Vesoljska pustolovščina", hackathoni, dejavnosti za izbiro poklicne poti in vzornike.